Text: Gudrun Wijk Foto: Margareta Torstensson och Birgitta Collin

Vår i slottsparken! Följ med på resan till Grönsöö slott i maj.” Så löd det frestande erbjudandet från Jarlabanke formulerat- och vi var många medlemmar som tackade ja till det.

Resan höll verkligen vad den utlovade. Våra reseombud Margareta Torstensson och Birgitta Collin hade förberett dagen i detalj med en abonnerad bekväm buss, visning av Grönsöö slott och en god lunch.

Grönsöö slott är bara ett av hela 13 slott i Uppland och ligger knappt tre mil söder om Enköping. Slottet ägs och förvaltas av familjen von Ehrenheim och Grönsöö kulturhistoriska stiftelse. Slottet, som är från 1600-talet har innehafts av hela sex generationer von Ehrenheim och har dessutom varit ett hem för sina ägare. Det som är mycket speciellt med slottet idag – förutom att det fortfarande är bebott – är att alla möbler, tavlor, böcker och andra inventarier fortfarande finns kvar på slottet.

Vi resenärer blev personligt guidade på slottet av Jacob von Ehrenheim, den yngste sonen av tre söner. Hans hustru Bessan, som faktiskt kommer från Täby, är involverad i det mesta av slottets skötsel som exempelvis att putsa alla jättestora kristallkronor, prisma för prisma, och det medan lamporna fortfarande hänger i taket! Jag tror att få av oss besökande Jarlabankare skulle vilja vara i deras ställe som slottsägare sedan vi hört om allt det arbete de själva utför på slottet och ägorna.

Den efterlängtade lunchen serverades i det gamla brännvinsbränneriet som numera är ett café. Att få sitta ner vid ett långbord tillsammans, äta och umgås med både gamla och nya vänner är verkligen trivsamt. För många av oss är denna gemenskap en efterlängtad omväxling till vardagens ibland kanske ensamma måltider.

Efter en givande dag återvände vi glada men trötta från det stora slottet till våra mindre –men kanske mer trivsamma- bostäder här i Täby.