Här, på Banérgatan 31 bodde Strindberg mellan åren 1899 – 1901.

Föreningens vandrande månadsmöte skedde den 22 augusti med samling vid Carl Milles flygarmonument vid Karlaplan. Temat var August Strindbergs Östermalm.

August Strindberg var född 1849 och uppvuxen i Stockholm, men under många år bosatt utomlands. Han återvände till Sverige 1898 och bosatte sig då på Östermalm. Vi gick från det första boendet på Narvavägen 5 till nästa adress på Banérgatan 31. På båda adresserna var August Strindberg mycket produktiv och en lång rad av romaner och drama kom till i snabb takt.

Anita Persson (bild ovan t.v.), som varit anställd på Strindbergsmuseet och skrivit boken ”Vandra med August Strindberg”, kunde på ett inspirerande sätt berätta om Strindbergs liv på de olika adresserna runt Karlaplan.

Han gifter sig 1901 med skådespelerskan Harriet Bosse. Paret flyttar in i en gemensam lägenhet på Karlavägen 40. En av förutsättningarna var att den blivande hustrun inte skulle ta med sig några tillhörigheter in i det nya boendet. August Strindberg inredde lägenheten helt efter egna tankar och behov. Paret fick en gemensam dotter, Ann Marie.

1904 tog äktenskapet slut och August Strindberg bodde kvar i lägenheten till 1908 i förhoppning om att Harriet Bosse skulle återkomma till äktenskap och boende. 1908 gifte Harriet Bosse om sig och August Strindberg flyttar från Östermalm till hörnet Drottninggatan/Tegnergatan, där Strindbergsmuseet idag har sina lokaler.

 

Vi var 14 Jarlabankare som följde Strindbergs stigar och vägar och fascinerat kunde ta del av både intressanta livsöden och vackra miljöer. Tyvärr är huset på Karlavägen 40 rivet och adressen är idag Karlavägen 80. Filmregissören Ingmar Bergman bodde under många år i det hus som uppfördes efter rivningen.

Text och foto: Leif Sjöholm