Tisdagen den 24 juli kl. 8.00 startade 68 glada SPF-are från åtta norrortsföreningar sin 2-dagarsresa till Göta Kanal. Vi intog en god lunch på Elite Stora Hotellet i Örebro och sedan gick färden vidare till hotell Rattugglan utanför Mariestad för ”egen tid”.

Sen eftermiddag ”bussades” vi ner till Mariestads hamn där kaptenen på båten Bellevue önskade oss välkomna ombord till tonerna av medryckande musik. Vänerns vågor var mjuka och försiktiga, solen gassade och stämningen var fin. Middag intogs i salongen där vi serverades härlig lax, äppelpaj och goda drycker.

Vi njöt sedan på däck av sommarkvällen och passerade 3 slussar och i lätt sammetsmörker med fullmåne gick vi i land i Sjötorp och ”bussades” åter till hotellet. En förtrollande kväll! Onsdag morgon ”bussades” vi tillbaka till Sjötorp för kanalfärd till Töreboda. Ett härligt äventyr!

Göta Kanal är ett av Sveriges största byggnadsverk och byggdes av Baltzar von Platen. Invigdes 1832. Från Östersjön, vid Mem, till Vänern vid Sjötorp är den 190 km lång varav 87 km är grävd kanal. Stenarna på kanalens kanter fraktades över Vänern och var numrerade för att komma på rätt plats. Man drog dem manuellt med människa eller häst och rep. Verktygen var träspadar, hackor och skottkärror.

Vi passerade 16 slussar med en nivåskillnad på 40 m och slussvaktstugor, där det förr ofta fanns många barn – tyvärr var det alltid något barn, som drunknade. Man höll sig ofta med en oxe, som kunde dra och med höns för att sälja ägg.  Kanalen svängde 120 grader då inga sprängämnen fanns att göra den rakare.

Vi upplevde en fantastisk dag i historisk miljö! Under färden fick vi också i Lyrestad besöka Hembygdsmuseet vid kanalbanken. Med glada, varma, trötta resenärer gick färden med vår buss från Töreboda till Danderyd. Stort tack för en minnesrik resa!

Text: Stella Gillberg Foto: Berith Niord

En av deltagarna, Lars Niord, gjorde en liten trevlig videofilm från Göta Kanal-resan som du kan se här.