Vi var 15 personer som samlades i Gamla stan för att besöka Jubileumsutställningen på Kungliga Slottet den 3 oktober. Då det regnade besökte vi Slottsboden i den ena flygeln, i väntan på att gå in på slottet. Mycket vackra saker att titta på och fina böcker om kungligheterna och de kungliga slotten.

Inne i slottsentrén möter vi vår guide, Anna Stenberg, som tar med oss in i utställningen i västra galleriet.  Det första som möter oss är en oljemålning av Gustav Vasa i helfigur, en målning som visar en mäktig härskare.

Anna berättar hur Gustav Vasa valdes till kung 1523 och startade reformationen 1527. Han utvecklade Sverige till en stormakt och det skulle synas i bl.a. tronhimmeln. Guld och silver på svart botten. (Ovan t.v.) En praktfull inramning till kungar och drottningar. En praktfull inramning har även de små kungligheterna fått genom den kungliga vaggan som alla tronarvingar genom tiderna från Gustav Vasa fram till vår kronprinsessa Estelle legat i (ovan t.h.).

Vi fortsätter genom rummen och ser kungahusens samlingar i generation efter generation. Inredningsstilarna varierar efter tid och det visar sig i de många exklusiva föremålen som visas upp i montrar t.ex. ljuskronan med en skål för guldfiskar (ovan t.v.). Ett magnifikt föremål är skåpet av porslin komponerat av Léon Feuchère för Sèvres och som utgör en statsgåva från Napoleon till Karl XV år 1861 (ovan t.h.).

Visningen avslutas med en monter om vår nuvarande kung, Carl XVI Gustaf, 50 år på tronen, 6 juni 1973 – 2023, och ett ståtligt porträtt av kungen iförd mängder av ordnar och med handen på svärdsfästet precis som Gustav Vasa för 500 år sedan.

Text och foto: Birgitta Collin