November månad detta år 2023 var ovanligt solfattig, grå och trist – men när vi behöver det som allra mest kommer advent som ett välkommet avbrott. Adventsljus och julstjärnor, men framför allt alla adventskonserter i kyrkor och konserthus, hör nog ändå till det bästa med december.

Genom SPF Jarlabanke fick vi i år erbjudande om att åka till en julkonsert på Uppsala slott, och vi var många som tillsammans med SPF Idun i Danderyd tog till vara på denna möjlighet.

Efter en timmes vacker bussresa i ett underbart vinterlandskap var vi framme för att äta vår lunch på restaurang Logen vid Sveriges lantbruksuniversitet (SLU). Den julpyntade ombonade restaurangen var mycket vacker med högt i tak och väggar i en varmt orangeröd färg, och dessutom omtänksam personal. Allt sådant betyder mycket! Trots att vi var många gäster som kom samtidigt blev det varken trängsel eller köer eftersom vi serverades en i förväg upplagd jultallrik. Det blev som en smygstart på många av julens traditionella rätter, som inlagd sill, lax, rödbetssallad och skinka.

Därefter bjöds vi på en guidad busstur i gamla Uppsala och så blev det dags för resans höjdpunkt; julkonsert på Uppsala slott med Allmänna sången, Skandinaviens äldsta akademiska kör som vunnit flera gånger i internationella körtävlingar.

För att komma till Rikssalen i slottet, där konserten skulle äga rum, fick vi gå genom fina valv och rum dekorerade med julgranar och levande ljus. Medlemmar ur kören sjöng vackra julhymner under vår promenad, så det blev en mycket stämningsfull skjuts in i juletiden.

Konserten innehöll alla de kära traditionella julsånger som vi älskar att höra just i adventstider: Bereden väg för Herran, Det är en ros och utsprungen, Jul, jul strålande jul och många andra. Det blev också tillfälle för dem som så önskade att få sjunga med i  Gläns över sjö och strand…

Man blir lycklig av att äta med andra, och att gemensamt få lyssna på välkänd musik får oss att minnas saker – både glada och ledsamma. På den här resan fick uppleva allt detta; en fint planerad inledning på julen för både kropp och själ.

Stort tack Margareta Torstensson och Birgitta Collin, reseombud i Jarlabanke, som gav oss möjlighet att få vara med på denna fina adventsresa.

Text: Gudrun Wijk Foto: Margareta Torstensson