Den 27 april var vi tio damer som besökte Nordiska Museet för att se några av de eleganta kreationer som kungligheter, societeten och scenens stjärnor bar under första halvan av 1900-talet.

Dora Lamms blå klänning

”Tidlös elegans, utsökt hantverk och måttsydda drömmar. Modeutställningen Nordens Paris förflyttade oss till haute couturens gyllene era och parismodets nordligaste utpost – Franska damskrädderiet på varuhuset NK i Stockholm 1902–1966, ”La Belle Epoque” där den skandinaviska publiken samlades för att måttbeställa sina kreationer efter förlagor från modehusen i Paris.”

Vi såg att även Dora Lamm, som huserade på Näsby slott, hade beställt en blå klänning på ’NK:s Franska’.

Efter en lättare lunch i stora hallens café bredvid kung Gustaf Vasa passade vi på att även se utställningen ”British-Ever so Nordic. Influenser från Great Britain”. Där hittade vi också Dora Lamms sidenkappa beställd hos Liberty&Co.

Vi passerade även en liten utställning av August Strindbergs tavlor och den fasta utställning ”Dukade bord” som visar alla våra högtider och seder.

Trötta och nöjda gjorde vi en obligatorisk tur i museibutiken. Väl ute konstaterade vi att vi hade klarat oss ifrån aprils plötsliga regn- och hagelskur som dragit förbi.

 

Text och foto: Birgitta Collin