Det blev ett kärt återseende, när vi den 7 mars hälsade på Estrid Stigfastdotter från Täby, som numera bor i museet om vikingarna på Djurgården. Hon har ju tidigare huserat på Täby bibliotek. Estrid föddes år 1000 och blev 80 år, var gift 2 ggr och fick många barn. Hon och Jarlabanke, som var den som ärvde henne, reste flera av de runstenar vi idag kan se runt Vallentunasjön och i Täby.

Vår trevliga guide, Eric Östergren (bild ovan), mötte oss med en vikingahjälm, som den ska se ut. Han förklarade att den gamla bilden av vikingar med hjälmar som har horn är helt fel. Den är bara operarekvisita.


Sedan fick vi möta Leifur, en återskapad viking som hittats i Sigtuna, och är från åren runt 1000 talet och nästan 180 cm. Med DNA-tekniken har man fått fram att han hade rödblont hår, blå ögon och litet fräknar.

Eric berättade om hur vikingarna levde i så kallade Långhus, där man även hade boskap inne och man vävde tyger till kläder och segel till Drakbåtarna.

Vi fick också en 11 min lång historisk resa i Ragnfrids saga om livet på vikingatiden anno 963. Sittande i vagnar fick vi följa med Ragnfrids familj hemma i Frösala Gård, hur männen ger sig ut på plundringar och trälhandel i öst och kommer hem efter flera år.

Text och foto: Birgitta Collin