I strålande sol den 22 oktober gick bussfärden till Sturehovs Slott som Gustav III:s finansminister, Johan Liljencrantz, uppförde 1781. Flera ägare har sedan funnits genom åren. 1899 köpte Stockholms stad slottet. Under en period på 1920-talet var byggnaden barnhem men på 1950-talet restaurerades den för att användas för stadens representation och 2010 renoverades slottet igen inför kronprinsessan Viktorias och prins Daniels bröllopslunch där. Då installerades också en brandtrappa, som gör att man idag kan ta emot stora sällskap för bröllop och konferenser.

Vi var 25 Jarlabankare som fick en informativ och humoristisk visning av slottet av Maria Sandberg, Sturehovs slottsfru sedan 2016. Vi tittade särskilt på väggmålningarna, som är från när slottet byggdes, och de berömda Mariebergskakelugnarna. De flesta av möblerna är däremot nygjorda eller inköpta för att de är tidstypiska, fick vi veta.

Efter en timmes visning serverades afternoon tea med snittar, scones med sylt och clotted cream, ostar, kakor, bitar av Sturehovstårta och praliner. Ingen gick hungrig från bordet!

På vägen ut från slottet passerade vi ”en galen inredningsbutik”, som det står i informationsbladet till slottet. Vi fick också tid över för en promenad i den vackra parken. Några i gruppen gick allén ner mot Mälaren, andra tog en tur bort till krukmakeriet för att se på Sturehovskrukan innan vi samlades i bussen för färden hem.

Text: Gunvor Vretblad Foto: Margareta Torstensson och Gunvor Vretblad