Liksom under tidigare år hade Jarlabanke under maj dukat upp ett smörgåsbord av aktiviteter under SPF Seniorernas Folkhälsovecka. Tyvärr var det vid ett par aktiviteter ganska magert på deltagarsidan. Synd tycker vi som var med, ni missade en del – både när del gäller själva vandringen men också upplevelserna av naturen, blommor och träd, hav, konst av olika format…

Korta vandringen

Vi började med en kort vandring i ett strålande väder tisdagen den 21 maj med fikastart i Näsbyparks C för att sedan ta oss till Näsaäng och vidare mot Viggbyholm längs havsstranden (ovan) och tillbaka igen, en nätt vandring på ca 4 km. Vi var fem som vandrade, men när vi tog rast efter halva sträckan fördubblades skaran i ett huj eftersom fem glada kajor förenade sig med oss!

Tipspromenaden

Onsdagseftermiddagens Tipspromenad den 22 maj hade lockat 13 personer till Näsaäng och i strålande väder försökte deltagarna komma på de rätta svaren – temat denna gång var ”Norge”. Vi väntar fortfarande på en fullpoängare, men av 10 frågor hade Lasse 9 rätt och Ing-Britt (t.v.) och Birgitta (t.h.) 8 rätt var. Grattis!

Bergianska trädgården

Torsdagens besök på Bergianska trädgården den 23 maj hade också lockat 13 deltagare, bl.a. Ann, Ann-Christin och Gunvor (ovan). Trädgården firade under den här veckan ” Internationella dagen för biologisk mångfald”, så vi traskade runt längs Mångfaldsstigen och dess stationer med mistlar och liljebaggar, tovsippor, mossor och ormbunkar, rhododendron och salamandlar m.fl.

Naturligtvis fanns det mycket fint även utanför Mångfaldsstigen att glädja sig åt – som t.ex. fantastiska buskpioner som den purpurfläckiga buskpionen (ovan) eller det majestätiska näsduksträdet som stod i full blom.

Åkers kanal med konstverk

Fredagen den 24 maj förflyttade vi oss till Åkersberga för en konstpromenad utefter Åkers kanal. Åter igen var vi bara fem jarlabankare på plats, men vi fick trevligt sällskap av SPF Österåkers ordförande Bengt-Olof Näslund (ovan), som följde med på rundan och som hade en hel del att berätta, både om konstverken och om traktens historia.

Åkersberga kommun placerar återkommande ut konstverk i stadsparken och det utomhusgalleri som växer fram här vid Åkers kanal är tänkt ska förena natur och kultur. Ett av de konstverk vi stannade till inför var Gunnar Carl Nilssons ”Nypan”. Konstnären vill med verket ge klädnypan som form upprättelse. Den är enkel och genial både till form och till egenskap.

”Vem spelar på sin pipa, en låt av gryningsluft – för himmelsk att begripa, höjd över allt förnuft”. Hjalmar Gullbergs dikt har inspirerat Lena Lervik till skulpturen av vallgossen, den förklädde guden som finns mitt ibland oss. ”Förklädd Gud” härrör från den grekiska gudasagan om Apollon, vilken fick som straff att vandra förklädd bland människor på jorden.

Skulpturen ”Pregnancy” (ovan t.v.) är skapad i bohusgranit av Viktor Korneev. Den består av en torso, men med händer. Händerna är knäppta över magen. En gest som kan tolkas som både trygg och beskyddande.

Högt upp mot himlen blir den synlig, Eva Marklunds ”Kyss” (ovan t.h.). Det kan dröja innan man upptäcker den, två människor i profil som förmedlar en öm bild av kärleken genom sin kyss.  Kyssen består av flera horisontella stålvajrar som är förtätade på vissa partier. På så vis kan en bild uppstå. Eva Marklund har gjort flera variationer på temat.

 

Text: Bodil Svensson Foto: Bodil Svensson och Margareta Torstensson