Foto: Per Nisses

Den ”korta vandringen” fredagen den 2 oktober fick ett annorlunda upplägg. Vi var en grupp på ca 25 skulptur/vandringsintresserade som i det fantastiska höstvädret under ca en timmes tid vandrade i Centralparken lyssnandes på skulptören Carl-Gustaf Ekberg (längst t.h. i brun jacka) och hans berättelser om sina nio skulpturer. Men det var inte bara prat. Inledningsvis förunnades vi en munspelslåt i moll.


Skulpturerna ligger efter en kilometerlång parkväg – Meditationsanläggningen – där man kan vandra från skulptur till skulptur, slå sig ned på den soffa som finns vid varje konstverk och kanske ägna sig åt lite kontemplation.

Är man utrustad med mobil och har laddat ner en s.k. QR-app så kan man också vid statyn ”Ensam”, som är startpunkt på vandringen, scanna in en QR-kod som ger besökaren tillgång till intalade ljudfiler, individuellt utformade för varje skulptur och en hjälp för att komma i meditationsstämning. Meditationerna har skapats av författaren Anna Bornstein.

Skulpturerna är i brons, ca 75 cm höga och placerade på socklar av polerad diabas.


Foto: Per Nisses

”Ensam” är namnet på den här tösen (bild t.v.), som inleder Meditationsanläggningen. Och visst ser hon lite ensam ut här när alla vänder ryggen till för att lyssna på hennes skapare, Carl-Gustaf Ekberg. Bilden t.h. visar skulpturen ”Insikt”.


Både skulpturerna ”Glädje” och ”Samspel” ser ut att skapa funderingar hos betraktarna.


När Carl-Gustaf Ekberg skapade ”Harmoni”  (t.v.) hade han samspelet med hustrum i tankarna.  ”Visision”  (t.h.) delar publiken – män tenderar att gilla den, kvinnor är mera tveksamma.


Som ett buktande segel fyllt med vind påminner skulpturen t.v. på bild. Men så heter den ”Medvind” också. ”Insikt” stötte vi på inledningsvis – här har vi kommit fram till ”Utsikt”.

Text och foto (om ej annat angetts): Bodil Svensson