Alla anbefalldes att av säkerhetsskäl ta på sig munskydd vid ankomsten till Rydells.

I minus tiograders kyla den 6 december begav sig 20 glada Jarlabankare till Rydells-Blomsterbodas anläggning i Vallentuna.

VD Robert Lindgren (nedan t.h.) berättade hur företaget växt genom åren genom sammangående och inköp av andra blomsterodlare och det omsätter nu ca 800 miljoner per år.

Man odlar i huvudsak mest tulpaner, hyacinter och amaryllis i sitt växthus. I augusti planteras hyacinterna som sen får vintervila och i november sätts tulpanlökarna på små piggar i plastlådor där de står i 20 dagar och får små rötter, därefter i vatten med näring i 20 dagar för att sedan i december åka in i växthuset tillsammans med hyacinter och amaryllis.

Ut kommer färska tulpaner som främst levereras lokalt, men även andra blommor körs ut till dagligvaruhandeln varje dag med egna, lagom tempererade bilar. Blomsterboda är stora leverantörer av blombuketter i övriga Sverige också, men då gör man uppköpen av blommor lokalt, både av miljöskäl och för att stödja lokala odlare.

Mycket intressant att lökarna komposteras och att vattnet återanvänds efter genomgång i reningsverket.

Efter att vi sett hela anläggningen och växthuset åkte vi vidare med väntande buss till Väsby Golfklubb för en god lunch och med utsikt över snövidderna innan hemresan.

Text: Birgitta Collin Foto: Birgitta Collin och Margareta Torstensson