Text och foto: Gunvor Vretblad

Snön yrde utanför fönstret när vi samlades på Kansliet för vårens jazzpub med Arne Forssén. Som vanligt förväntansfulla inför vilken del av jazzens historia som Arne valt att berätta om den här kvällen. Det visades sig att temat var Svensk jazz och amerikanska musiker som besökt Sverige.

Vi lyssnade till I´m in the mood for love i en inspelning med Louis Armstrongs från hans besök i Sverige på 1930-talet och sedan följde nedslag i både 40- och 50-talen. Vi hörde Alice Babs sjunga Ain´t misbehavin´ till Erik Frank på dragspel, Stan Getz och Lasse Gullin spelade Flamigo och James Moody och Arne Domnérus and his Swedish Crowns framförde Out of Nowhere, för att bara nämna några. Vi fick också lyssna till den låt som räknas som 1900-talets bästa, om man ser till både text och musik, nämligen All the things you are av Hammerstein och Kern. Kvällen avslutades med Åke ”Kometen” Persson på trombon i My blue heaven.

I Amerika hade svarta musiker problem med att få uppträda under den här perioden. I Sverige däremot var de välkomna att spela både i folkparker och på danssalonger tillsamman med våra svenska skickliga jazzmusiker. Det var många melodier som väckte minnen till liv och in emellan delade Arne med sig av alla sina kunskaper om musikerna och tidsepokerna. I höst blir det jazzpub igen. Missa inte den!