KMH (Kungliga Musikaliska Högskolan) har byggt ett nytt campus mitt i Stockholm, på Valhallavägen, bara ett stenkast från Stadion.

Tisdagen den 7 februari var vi en grupp på ca 20 Jarlabankare som tog oss en titt på denna nya musikaliska högborg. Här låg tidigare Swartlings ridskola, men det enda som nu minner om hästar är det gamla stallet, inbyggt i det nya huset (se nedan), men istället för frustande hästar är det nu stilla viskningar och prassel som hörs eftersom det gamla stallet nu inrymmer KMH:s bibliotek.

KMH har en årlig skara på 650 fasta elever och inom KMH ryms sex institutioner för utbildning av musiker och lärare: folkmusik – både svensk och från andra kulturer, jazz, KDM – komposition, dirigering och musikteori, KK – den klassiska institutionen har fostrat många generationer erkända instrumentalister och sångare, orkestermusiker och kyrkomusiker. MOM – utbildning inom musik- och medieproduktion och slutligen MPS – musik, pedagogik och samhälle.

Den stora konsertsalen (ovan), Kungasalen (döpt så efter en donation av kung Carl X Gustaf), rymmer bortemot 600 åhörare och är hemvist för KMH:s symfoniorkester, men är också tänkt att bli en scen att räkna med i Stockholms musikutbud. Lilla salen är anpassad för mellanstora orkesterensembler, folkmusik- och jazzgrupper, Nathan Milsteinsalen är tänkt för akustisk musik och passar för t.ex. klassiska musiker och jazzmusiker. Den fjärde scenen Kreativiteum/Svarta lådan (nedan) är en experimentscen för både inspelningar och konserter/installationer för en mindre publik.

 

Liksom tidigare är det fri entré till flesta konserter på KMH men du behöver ändå biljett som bokas via hemsidan, se informationen vid respektive konsert på www.kmh.se Många konserter är, enligt KMH, välbesökta och det är en bra idé att komma i god tid.

Text och foto: Bodil Svensson