Lunchträffarna i Näsbypark lever vidare. Tredje torsdagen i varje månad träffas hugade jarlabankare på restaurang Eskader i Näsbypark för att tillsammans äta någon av dagens luncher med salladsbuffé därtill och kaffe med kaka som avslut.

Lunchhistorik

Efter att några jarlabankare ätit tillsammans ett par gånger under 2015 (bilder nedan) lanserade Stig Nohrlander och Ingrid Dahlberg inför sommaren 2016 sin idé om att ordna så att de jarlabankare – och vänmedlemmar – som så önskade, kunde ses två gånger i månaden över en lunchtallrik på Eskader i Näsbypark eller en kopp kaffe på Park Kafé under den tid då det inte var några andra aktiviteter i föreningen.

Idén slog väl ut, folk strömmade till och antalet lunchdeltagare ökade successivt. I genomsnitt deltog 16 personer per träff. Många ville ha en fortsättning under sommaren 2017. Ingrid och Stig för­klarade sig beredda att leda verksamheten och att också starta motsvarande träffar i Täby C. Efter sommaren kom nya önskemål – kunde man inte tänka sig att utöka verksam­heten även under ”terminerna” som ett komplement till månadsträffarna? Så blev det. En gång i månaden åts det lunch på Eskader. I december 2017 lämnade Stig och Ingrid över ansvaret till Anita Holmberg och Jana/Marianne Hammarén, vilka tog över rodret från och med januari 2018. Stig och Ingrid kom med på luncherna i Näsbypark hela det året, men vid följande årsskifte arrangerade de själva både lunch- och café­träffar även i Täby Centrum.

Så här berättar Jana om träffarna: Efter Anitas bortgång i april 2019 fortsatte jag med lunch- och caféträffar det året.  I september gick även Stig bort, men Ingrid Dahlberg och jag fortsatte på var sitt håll – Ingrid inte nu längre och jag bara med luncherna.

I början av 2020 började pandemin göra sig kännbar och under det året träffades man bara sporadiskt och (i Täby Centrum) utomhus under sommaren. 2021 inleddes med restriktioner, men från maj började man i Näsbypark äta tillsammans igen på mer regelbunden basis – men dessvärre med färre deltagare än tidigare.

Luncherna i Täby C upphörde i fjol. – Jag ville sluta när jag fyllde 90, säger Ingrid Dahlberg, samtidigt som hon beklagar att ingen ville ta över verksamheten trots flera upprop.

Nu har alltså årets lunchträffar dragit igång. Och jarlabankarna strömmar till! När vi sågs på Eskader i mitten av februari var vi 17 runt de tre borden, stämningen var god, skratten många och det verkade inte saknas samtalsämnen. Vad vi pratade om? Ja, vid vårt bord diskuterade vi bland annat utbyggnaden av Täby, bristen på strömming i Östersjön, lite barnbarn och tidigare orter vi bott på samt utbyggnad av skidspår och slalombackar i Härjedalen jämfört med hur det såg ut under 70-talet…

Kommande lunchträffar äger rum 16 mars, 20 april och 25 maj (OBS datum!) och fortsätter under sommaren. Klockan 13.30 samlas de lunchsugna vid Eskader i Näsbypark C. Anmäl dig till Jana/Marianne Hammarén, janahe2@gmail.com , eller på telefon 08-732 7476.

Tveka inte! Gå dit!

Text och foto (från februarilunchen 2023): Bodil Svensson