Svampar kan vara motivet i en galaklänning designad för artisten Björks räkning av Daniel Del Core (ovan) eller utgöra materialet i en rock designad av modehuset Balenciaga (längst ner t.h.). Rocken – ”The Balenciaga Maxi Hooded Wrap Coat”, winter 2022” är inte, som man skulle kunna tro, gjord i skinn utan av svampmycel, den vegetativa delen hos svampen och som består av ett mångförgrenat nätverk av små tunna celltrådar som växer under jorden.

Om detta och mycket annat spännande från svamparnas värld kunde en grupp jarlabankare ta del av vid sitt besök den 14 november på Nobelprismuseets utställning ”Fungi – svampar i konst och vetenskap”. Det samtida intresset för ämnet är stort och sträcker sig från biologi och medicin till konst, litteratur och mode. Skulle vi kunna bygga våra hus eller tillverka våra kläder av svamp? Hur kan svampar förändra vårt sätt att förstå världen? Är de våra vänner eller fiender?

Hur skulle då en värld där svamparna har tagit över kunna se ut? Seana Gavin (ovan t.v.) skapar kollage som påminner om barnböckernas värld. Svamparna förvandlas till mänskliga gestalter med ögon, munnar och armar, hus eller hela städer. Kollagen kan föra tankarna till drömlika, förändrade medvetandetillstånd. ”Gavin uttrycker en lekfull fascination inför svampar och referenserna till såväl populärkultur som konsthistoria är många, hon hämtar inspiration från såväl science fiction som surrealism”, står det i presentationen av Gavins verk. Bilden ovan t.h. är en beskäring och uppförstoring av ett konstverk av Olle Morås som hämtar inspiration från skogen och målar med gouache på papper. Färgerna och formerna liknar lavar och mossor som växer på stenar och stubbar.

Stöveln ovan t.v. är ingen mockastövel från Malung utan Maurizio Montaltis, ”Mars Boot 2.0, 2018” gjord av ett mycelbaserat tyg, mycelkomposit, (bomull och filt). 3D-utskriven auxetic geometrii TPU. Resultatet är en mycket lätt stövel. Kanske kan ämnen som avsöndras från våra kroppar tas till vara för att skapa nödvändiga kläder och verktyg.  Under en resa till Mars är behovet av utrustning större än vad som är möjligt att lasta. Skulle lösningen kunna vara ett endast ta med svampsporer?

Text och foto: Margareta Torstensson och Bodil Svensson