”Det moderna hemmet är en blandning av dyrare och billigare föremål, som inte behöver passa ihop. Huvudsaken är helt enkelt bekvämlighet och trivsamhet.”
Estrid Ericson

Det fick vi erfara på alla hjärtans dag i februari när vi, ett antal Jarlabankare (15st), var på besök på Svenskt Tenn. Efter att druckit te med scones en trappa upp i tesalongen fick vi ett förnämligt föredrag om Estrids levnadsverk, av Per Ahlén (bild ovan).

Där fanns också Estrids kontor/ateljé i original att se. Hon, flickan från landet, startade med tenngjutning på Smålandsgatan 1924 och öppnade så småningom 1927 på Strandvägen 5. Alla tennsaker härifrån är märkta med ”änglamärket och Svenskt Tenn”. Så småningom växte butiken med vackra inredningsdetaljer genom influenser från hennes vänner och designers, bl.a Tyra Lundgren. Möbler och inte minst tyger designade av Josef Frank. Svenskt Tenn är numera också hovleverantör.

Vi fick sedan visning av hela butiken och förevisades alla olika färgsprakande möblemang, glas, design föremål, olika sorters tyger, nya influenser och utställningar.

Per demonstrerade också hur man kan blanda olika material, möbelstilar och färger, gammalt och nytt. Ta bort en del saker för att framhäva en sak eller några få var hans måtto.

Idag är 80 % egen design och så gott som allt är svensk tillverkning utom tygerna och man tar upp nytillverkning av sparad äldre design, mönster och möbelritningar. Alltid högsta kvalitet från de bästa företagen.

De har utökat butiken ytterligare med en inredningsateljé, syateljé och concierge, där man kan få hjälp med inredning, inköp, presenter, utskick osv.

Det finns ca 85 tjänster i butiken och ägare idag är Kjell och Märta Beijers stiftelse. All vinst går till forskning inom olika områden, olika år från år.

En mycket trevlig kväll med mycket inspiration.

Text: Birgitta Collin Foto: Birgitta Collin och Margareta Torstensson