I år gick resan västerut och vi hamnade i Kungsör och gjorde ett besök i ”Miniature Kingdom”, alla pojkars barndomsdröm.
Här bygger en grupp entusiaster, yngre och äldre killar, en modelljärnväg som de har tänkt ska bli Sveriges största. Just nu är Norrland färdigställt och där känner man igen bl.a. Åreskutan med miniatyrskidåkare, Malmbanan, Höga Kusten-bron, sjöbodarna i Hudiksvall och gävlebocken som plötsligt började brinna. Idag är spårlängden 450 m, 85 växlar, 17 tågset, allt datorstyrt. När Sverige från norr till söder är färdigställt fortsätter modellbyggarna med Norden.

Färden gick vidare till Köping och en god lunch på Gillet. Därefter besökte vi apotekaren och kemisten Carl Wilhelm Scheele i det lilla museet runt hörnet. Han var verksam i Köping från 1775 till sin död 1786. Scheele kallas ibland ”den moderna kemins grundare”. Han tecknade ned 20.000 försök och upptäckte åtta grundämnen (däribland syret) och nio syror. Som avslutning bjöd han även på en illgrön dekokt som vi alla överlevde.

Text och foto: Margareta Torstensson