Tipspromenad, vandringar, boule och cykling stod på Jarlabankes program under SPF Seniorernas Folkhälsovecka den 17 – 21 maj. Folkhälsoveckan är en nyhet för i år och syftet bakom veckan var att skapa engagemang och inspirera till aktivitet i distrikt och föreningar samtidigt som alla jobbar tillsammans för en bättre folkhälsa bland våra medlemmar.

17 och 19/5 Två dagar (måndag och onsdag) var avsatta för ”prova på boule” och dit kom ”gröngölingar” försiktigt nalkandes boulebanorna. Men efter några kast blev nykomlingarna allt karskare och frågan är om det inte kommer att bildas ännu en Jarlabanke-grupp för boulespelare?

Måndagens och onsdagens debutanter försöker sig på att hitta det rätta boulekastet. På den vänstra bilden är det Karin E som kastar och på dne högra Jana.

20/5 Den ordinarie boulegruppen samlades på torsdagen och bidrog därmed till föreningens hälsoaktiviteter.

Torsdagsgänget kastar och raskt uppstår den kniviga frågan – vem är närmast lillen? Måttband är bra att ha med sig!

18/5 Tisdagen ägnades åt tipspromenad vid Näsa äng och den här gången var temat Hälsofrågor. Tio stycken kluriga spörsmål skulle deltagarna klara av innan det var dags för fika och bulle och prisutdelning.

En av tio kluriga frågor att hitta rätt svar till. Funderar gör Ann, Birgitta G och Birgitta S.

Bild t.v. Så här glad blir man då man vunnit trisslotter,  Anna T och Jana H. Bild t.h. Allra bäst var Susanne K med hela 9 rätt.

19/5 Inom torsdagens aktiviteter rymdes också en nostalgisk cykeltur Svalnäs – Auravägen – Djursholm där man delvis följde den gamla banvallen där Eddavägslinjen gick mellan åren 1895 – 1976. Historien om järnvägen går att läsa på skyltar vid nio stycken tidigare hållplatser längs sträckan.

Arne F och Uno S redo för cykeltur längs Eddavägslinjen. Birgitta C övervakar.

20/5 Fredagens aktivitet var ”kort vandring” som den här gången blev bortåt 6 km lång och som delvis utvecklades till en fågel- och växtexcursion där Leif Sjöholm delade med sig av kunskaper. Förutom hägern nedan noterade vi en ruvande svan i vassen och en ruvande fiskmås högt uppe i en gammal torrek där fästet till en gren som nu ruttnat och fallit bort blivit en utmärkt plats för måsens rede.

Bild t.v. Delar av vandringsgruppen (Björn, Birgitta B, Birgitta C, Lisbeth och Leif) har stannat upp för att lyssna om det är näktergalen som hörs. Det var det! Bild t.h. Högt upp i tallkronan satt den majestätiska hägern och spanade ut över vattnet. Var? Nära Hägernäs, förstås…

Vädret var på Jarlabankes sida hela veckan med sol och hyfsad värme. Applåder och tack från deltagarna till dem som så förtjänstfullt planerat och arrangerat veckans aktiviteter – Margareta Torstensson och Birgitta Collin.

Text: Bodil Svensson Foto: Birgitta Collin, Margareta Torstensson och Bodil Svensson