Text: Bodil Svensson Foto: Bodil Svensson och Birgitta Collin

7 juni! Dags för tio Jarlabankare att göra en endagstur till Strängnäs och till Lena Linderholms stora gula tvåvåningsvilla på nätta 600 kvm. En villa som hon och maken Gösta Linderholm köpte 2006. De längtade efter ett stort hus, ett hus för familjen, för fest och umgänge, för konserter, inspelningar och konstnärligt arbete.

Nedervåningen av huset lämnar ingen okunnig om vem som bor där – i varje rum finns Lenas konstnärliga alster – tavlor, textilier, keramik, böcker. I ett av arbetsrummen står en nyinköpt symaskin och väntar – en knallrosa Singer!

Gösta Linderholm dog i december 2020, men finns i högsta grad närvarande i huset t.ex., i ”herrns rum”. Där finns hans konst, hans hattar, hans musikinstrument…

Det var som ett äventyr att vandra genom rummen och ta till sig det bohemiska, det oväntade ( t.ex. en uppstoppad svan som tillsammans med ett antal andra föremål från när och fjärran, nutid och dåtid tronade mitt på salsbordet) och Lenas egna färgsprakande konstverk med en ”tydlig doft av Provence”.

Huset byggdes 1898 åt forstmästaren J.E. Wickman. Huset beskrivs som ett typisk exempel på hur den välbeställda borgerliga klassen levde på den tiden. Förutom bostad har villan tidvis varit kontor och pensionat. Huset är i timmerkonstruktion, två och en halv  våningar högt och har naturstensockel. Det är gulmålat och har rött plåttak. 1989 blev huset ett byggnadsminne i enlighet med bestämmelserna i kulturmiljölagen.

Också trädgården är värd att beskåda – där finns rara växter och träd, där finns fina krukor och oväntade figurer halvt dolda i grönskan. Även trädgården är ett byggnadsminne.

Efter lunch på Megs kök i Strängnäs – där Lenas systerdotter Emma underhöll oss med några av Gösta Linderholms fina visor – for vi vidare till Stallarholmen och Lenas galleri och butik i Gula Industrihuset för att där njuta av färgkaskader och kanske lägga en eller annan slant på ett nyförvärv.