Den 17 maj var det dags för årets funktionärsträff, då alla vi som på olika sätt är involverade i SPF Jarlabankes existens inbjuds till träff för gemensam lunch och trevlig samvaro kryddat med krysstävlingar med varierat innehåll. Dagen innan hade temperaturen i Täby legat kring 30-strecket, men den 17:e hade det sjunkit till 13-15 grader och ordentliga vindbyar ruskade om den drygt 30-hövdade funktionärsskaran.


Brevduvehöken Lasse Gustafsson räknade in och höll ordning på sina funktionärer och pekade med hela armen för att vi skulle veta vad vi skulle göra. (Notera Lasses hyllning i kepsen till vårt västra broderland – nationaldagen till ära.)


Den här gången gjorde vi en utfärd med Roslagsbanan till slutstationen Österskär med lunch på kvarterskrogen Solbrännan vid Österskärs havsbad. En krog som bjuder på en fin utsikt över hav och öar. Och Finlandsbåtar…

Österskär är ett villaområde i utkanten av Åkersberga och ligger på en kuperad halvö mellan Trälhavets vikar. Namnet fick orten vid förra sekelskiftet då ett 30-tal tomter styckades av från Tuna gård. 1906 förlängdes Roslagsbanan till dagens slutstation och under 20- och 30-talet byggdes allt fler fritidshus i Österskär, som blev sommarort för stockholmare. I slutet av 60-talet började ombyggnaden av sommarstugor till permanentbostäder och nybyggnationen tog fart och det blev en bofast befolkning.

Det var en njutbar vandring från stationen längs Trälhavets vatten till restaurangen. Hägg och syren blommade och doftade, gullvivorna lyste från villagräsmattor och det fanns många hus att fastna inför – både gamla och nyuppförda.

Hur gick det med kryssfrågorna då? Jo, den här gången handlade de om Roslagsbanan och dess historia och det fanns några lag som var riktigt duktiga!

Text och foto: Bodil Svensson