Torsdag 30 januari var vi 17 jarlabankare som såg Anders Hansers film/bildspel, ”Jorden runt på 100 minuter” på Bio Grand.

Anders berättar, att denna film började med en resa i 100 dagar till åtta spännande platser på jorden som han länge önskat besöka. Inspirerad av en intervju han gjort med Thor Heyerdahl 1972, flög han till Påskön. Vidare till Eldslandet, Patagonien och Chile. Fortsatte till Galapagos, Borneo, Papua Nya Guinea och Japan samt i Afrika Botswana och Marocko.

Det blev en spännande film delvis i fregatten Vanadis kölvatten som seglade jorden runt 1883-85. Huvudperson ombord då var prins Oscar. Vår huvudperson är Hjalmar Stolpe, som var med för att samla in föremål från olika kulturer till det blivande Etnografiska museet i Sverige. Med sig hade han en ung fotograf som tog bilder under resan och vi har nu fått låna en del av dem från etnografiska museet. En av besättnings-männen ombord älskade att dikta sånger och en av dem är Vanadis-visan som har 100 verser. i filmen spelar och sjunger Bengan Jansson några av verserna.

Text: Margareta Torstensson