Det behövs många frivilliga krafter för att en förening ska fungera och i Jarlabanke är ca 65 personer engagerade i olika volontärinsatser. Som tack för det engagemanget inbjuder föreningen varje år till funktionärsträff med studiebesök, tipspromenad och gemensam lunch. I år möttes vi på Big Image i Hägernäs den 16 maj.

Att förstärka upplevelsen är ett av Big Images uppdrag. Allt började med en idé hos Werner Schäfer. Att göra stora bilder på tyg. Nu är det 32:a året som verksamheten är igång. Man syr alla slags av format, stora bilder till skyltar och jättestora till luftballonger. Man gör inredningar till hotell, kulisser och bakgrunder till teatrar och reklam till väggfasader. Kunderna levererar sina bilder digitalt och bilderna förs över på tyget. Tekniken förändras hela tiden med datorernas hjälp och ingen dag är den andra lik. Stora projekt tar tre månader från idé till färdig produktion, mindre kan gå på fem dagar om kunderna är ute i sista minuten.

Omsättningen är på 120 miljoner och företaget har 30 anställda. Segelsömmare är en eftertraktad yrkesgrupp här, de har erfarenhet av både symaskiner och stora format.

När vi var på besök satt en av de mera erfarna sömmarna vid en maskin och sydde ihop en bild som var 6 x 66 meter och vägde 120 kg. Han sydde ihop bilden i tygets riktning och fall för att skarvarna ska bli osynliga.  I sällsynta fall används självhäftande folie men lim används aldrig. Symaskinen är monterad på en eldriven platta som rör sig bakåt när han syr och han slipper föra de tunga tygstyckena genom maskinen. Big Image importerar alla tyger från Tyskland utom ett, som kommer från Mullsjö i Västergötland. Och tygerna är återvinningsbara.

Världens första hus som fick en vägg på 300 m2 inklädd i tyg med digital bild var ett hus vid Slussen i Stockholm. En annan byggnad som täckts med tyg är Grand Hotell. Hotellets fasad skulle restaureras 2018 och medan arbetet pågick, doldes det bakom en nästan 2000 m2 stor bild som visade Grand hotell i färdigrestaurerat skick.

Andreas Skanze (t.v. på bild ovan) är senior advisor. Han hälsade oss välkomna och guidade oss genom lokalerna. Han visade också en film med exempel på produktioner som Big Image gjort. En del väldigt stora, som panoramabilderna från Mount Everest för en utställning i en lokal som var 100 m i diameter och 40 m hög. En annan produktion i jätteformat var en gatubild från Paris i naturlig storlek. Den skulle vara bakgrund till en modevisning och blev så populär att den återkommer varje år.


Vi Jarlabankare blev mer och mer imponerade och glömde nästan bort att dricka kaffet som vi blev bjudna på. ”Vi älskar tyg”, sade Andreas Skanze.

Efter studiebesöket på Big Image gick vi en tipspromenad med frågor om både fågel och fiskar och lite mittemellan och utflykten avslutades med sen lunch på Piatto Fresco.