Besöket hos Crafoords auktionsfirma i gamla Täby galopp, numera en del av nya området Täby Park, hade lockat många besökare den 20 september. Ett 40-tal jarlabankare satt bänkade och lyssnade på Mats Bergstrand, som informerade om företaget från en trappa, elegant omringad av ett antal huvudlösa damer i vackra Lars Wallin-klänningar. Klänningar som nu skulle auktioneras ut i den samlingsförsäljning av Lars Wallins verk som var på gång. Även en del av Wallins skisser var aktuella för auktion (nedan t.v.) Samlingsauktioner är f.ö. en specialitet för Crafoords.

Mats Bergstrand är VD för Crafoord auktioner som ägs av Auctionet.com som har ett 40-tal anslutna auktionshus i Europa. Numera sker det mesta i auktionsväg via internet – att sitta hemma vid datorn och bläddra i det stora utbudet gör det enkelt för den presumtive köparen att få en internationell utblick.

– Oj då, sa plötsligt en av jarlabankarna. Då kanske inte vårt lilla barnbarn ska få leka med den där figuren längre… Detta sagt sedan hustrun varit framme och vänt på en av Lisa Larsons ABC-flickor för att se vad den värderats till.  Värderingen låg på över 2.000 kronor.

Vi hade just förflyttat oss till Johan Strandbergs domäner för att få veta lite om värderingar och vilka föremål som just nu är ”inne”. (Se ovan t.h.) Lisa Larsons figuriner har fått genomslag internationellt. Figurinerna går bra i Japan och har stigit i värde. Samma sak gäller för Arabia-porslinet.

Ett annat eftertraktat namn är keramikern Stig Lindberg. Rostfria bestick (t.ex Gense) är efterfrågade medan bordssilver dalar. Inredningsmässigt är t.ex. Bruno Mathsson ett intressant namn på köpemarknaden.

Alla föremål som Crafoods bestämt sig för auktionera ut fotograferas från alla håll och kanter, katalogiseras och taggas. Allt för att presumtiva kunder ska kunna få en ordentlig överblick. Om den processen informerade fotograf Stefan Frank-Jensen (ovan).

Text och foto: Bodil Svensson