Åtta dagar tillbringade vi, sjutton personer från Vandringsgruppen (Seniorerna Tibble i samarbete med Jarlabanke) på den grekiska ön Zakynthos sista veckan i september. En vacker grön och blomstrande ö med höga berg och många fina stränder. Temperaturen låg runt 26 grader på dagarna och 20-22 på kvällarna.  Totalt hade vi fem vandringsdagar som gick till olika delar av ön.

Lunchen på vandringsdagarna intog vi i det gröna, då vår trevliga guide Jesper hade inköpt picknick till oss alla (inkluderat en stor flaska grekiskt rödvin) som vi fick hjälpa honom att bära i våra ryggsäckar och sedan duka upp på bästa sätt i skuggan. En vandring gick till öns högsta topp på berget Skopos där det ligger ett tempel uppfört till gudinnan Artemis ära.


Kombinerat med vandringarna fick vi tid till underbara havsbad i det klara och varma Joniska havet. Vi fick också besöka en av öns absolut mest kända olivoljeproducenter, där vi blev guidade runt i de moderna installationerna för att  sedan få smaka på deras olika varianter av olivolja.

En annan dag besökte vi en ostproducent som bjöd på olika ostar och en dag avslutade vi vår vandring på en vingård där vi fick prova några av de mest kända vinerna, röda, vita och även söta efterrättsviner.

Ön Zakynthos är känd för sina Karettsköldpaddor och har på flera stränder äggläggningsplatser (turtle nests). Dessa strandremsor är naturskyddade och har nationalparksstatus. På vår lediga dag åkte vi med båt till den mest kända nationalparken för dessa turtle nests, en liten ö som heter Marathonisi. Där kunde vi gå i land på en smal strandremsa och bada i det kristallklara vattnet. Resten av ön var naturskyddad. Båten fortsatte sedan till några grottor en bit därifrån.  Vi besökte givetvis också ett Turtle Rescue Center, mycket intressant.


På kvällarna gick vi ut och åt alla tillsammans på olika trevliga restauranger och njöt av god grekisk mat. Det blev en mycket lyckad resa och alla reste tillbaka till Sverige riktigt nöjda.

Text: Christina Lönegren (Tibbleseniorerna) Foto: Birgitta Collin (Jarlabanke) och Christina Lönegren