Det var vid mogna år, runt 50-strecket, som Karin Walde vågade ta klivet ut i en ny tillvaro. Hon lämnade sitt arbete som kyrkvaktmästare för att istället på heltid släppa fram sin konstnärliga ådra.

Om detta och de kommande 30 åren berättade täbykonstnären Karin Walde för ett 40-tal jarlabankare på Månadsträffen den 13 november.

Det hela började egentligen med ett misstag. Karin hamnade på fel kurs, en målarkurs, men fann sig tillrätta och tyckte att det kunde bli spännande. En liten akvarell med norrländskt växtmotiv som hon målade i akvarell under kursen uppmärksammades och resulterade i en stor beställning av vykort med Karins målning som motiv.

1991 kom den första utställningen med akvareller, litografier och bildväv som rönte ett positivt mottagande. I naturen fann Karin frökapslar som blev bildunderlag och på Ölands och Gotlands stränder hittade hon inspiration i urgamla fossilers spiralformer. Hon lärde sig Photo shop och att skriva ut sina bilder med färgsäker skrivare.

Hon lärde sig att göra tryck på aluminiumplåt, gjorde kopparväv och väv i hampa och lin. Fastnade för tagelsvansar som hon använde i sköldar med väv (bild ovan från utställningen 1991) och hon lärde sig att framställa handgjort papper. Oförskräckt har hon tagit itu med att lära sig många olika uttrycksformer.

I augusti 2017 fick Karin kallelse till ett möte i kommunen och en förfrågan om hon ville samarbeta om utsmyckningen av rondeller som man tänkt sig vid Roslags Näsby trafikplats. Kommunfolket hade fastnat för rondellskisser som Karin gjort ett par år tidigare till samlingsutställningen ”Förslag till konst i offentlig miljö” 2015 på Karby gård och där kopplingen till Täby, runor och runstenar fanns.

Det blev två rondeller, den ena med runstenar och svarttallar och den andra med en 55 meter lång ring i corténstål där ett antal namn i runskrift finns utskurna, flera av dem kvinnonamn för att även kvinnorna skulle minnas av eftervärlden. På bilden överst håller Karin i förlagan till den 55 meter långa ringen med namn.

2021 tilldelades Karin Täby kommuns kulturpris, som delas ut årligen som hederbetygelse till person ”som i sin utövande kulturella verksamhet visat framstående förmåga eller gjort uppmärksammade och allmänt erkända insatser på det kulturella området”.

Text och foto: Bodil Svensson