Det var Sörmland som var målet för utfärden den 16 maj, en gemensam SPF Nordost-resa anordnad av SPF Idun Danderyd. Tre föreningar deltog: Idun, Lidingöskeppet och Jarlabanke.

Första uppehållet var Antroposofernas Kulturhus i Ytterjärna (ovan) där vi bjöds på förmiddagskaffe och ekologiska smörgåsar. Vi hann även strosa runt och beskåda de speciella byggnaderna i olika pastellfärger. Huset invigdes 1992 och har blivit något av ett kulturcentrum med ett rikt programutbud och med en konsertsal med utmärkt akustik.

Nästa uppehåll var Tullgarns slott, som med anor från 1700-talet hade mycket att berätta och vi fick en intressant guidning genom tidsepoker och stilar. Slottsbygget startade 1720 och har varit kungligt lustslott sedan 1770 då slottet överlämnades till hertig Fredrik Adolf, svensk prins och hertig av Östergötland, bror till Gustav III, Karl XIII och prinsessan Sofia Albertina. Fredrik Adolf var känd för sitt kärleksliv och planerade flera gånger att gifta sig, men hans planer gick om intet. Det fina sovgemak (se ovan t.v.) han ställt i ordning till sin blivande brud förblev obrukat.

Tullgarns slott har också varit sommarviste för Gustav V och hans gemål Victoria under slutet av 1800-talet och början av 1900. Mycket av dagens inredning i slottet tillkom under Gustav V och Victorias tid som t.ex. vestibulen där väggarna är klädda med handmålat holländskt kakel (ovan t.h.).

Efter slottsbesöket fortsatte färden till Trosa Stadshotell och en mycket god lunch.

Tillbaka till Ytterjärna gick resan och den vackra gamla kyrkan med anor från 1100-talet och med medeltida kalkmålningar (ovan t.v.). Här bjöd vår guide Linnéa Sallay på en á Capella konsert med inspiration av dagens historiska tema och årstiden.

Resan avslutades med besöket på Saltå kvarn där vi hade möjlighet att handla mjöl av alla de sorter, kryddor, limpor, kaffebröd, men också att beskåda Kristofferuskyrkan/Kristensamfundet (ovan t.h.) i Saltå kvarn.

Arrangörer: Micke/Viatour och Linnea Sallay, som även guidade under resan.

Text och foto: Margareta Torstensson