Citatet i rubriken kommer från en utställning på Etnografiska museet som nio damer från Jarlabanke besökte den 24 februari. Bakom utställningen finns Skapande Broderi Stockholm vars syfte är att ”vara en mötesplats för alla som är intresserade av fritt skapande broderi”.  Föreningen samarbetar årligen med något av Stockholms museer där man träffas en gång i veckan. Samarbetet leder vanligen till en utställning som anknyter till museets verksamhetsområde. Den här gången samarbetade brodöserna med Etnografiska museet vilket resulterat i utställningen Human Nature. Så här presenterar utställarna sina verk: ”Genom broderierna visar vi att det finns både en nedslående och en hoppfull utveckling för naturen och klimatet. Vi kan alla bidra och göra något. Den röda tråden, som finns med i alla broderier, är att Allt hänger samman”. 

 

Bild ovan t.v.: Lena Möre är brodösen bakom detta verk – Yin och Yang. Hon anser att symbolen Yin och Yang passar bra till broderiets tema Allt hänger samman. ”Jag gillar fåglar och det var roligt att brodera den röda tråden mellan fåglarnas röda näbbar”. Linnetyget i konstverket är ett loppisfynd, i övrigt har brodösen använt DMC broderigarner.

Bild ovan t.h.: Människan avgör heter det här broderiet av Birgitta Bergh, ett collage av olika tyger, moulinégarn, franska knutar, schattersöm och pärlor. ”Allt hänger samman; skräpet i havet, fiskar som dör, åskan, vinden, regnet och solens hetta. Nu måste människan reagera. Än finns en RÖD tråd av HOPP”.

Bild ovan t.v.: Lena Odmar har broderat det här bidraget, Funderingar. Tankarna bakom verket lyder: ”Vi har mycket att värna och ta hand om på vår planet. Alla och allt behövsför vårt fortsatta liv här på jorden”. Utförandet är broderi på linne, tygapplikationer och en hel del olika stygn, enligt brodösen.

Bild ovan t.h.: Riskabel balansakt kallar skaparen Elisabeth Lundqvist sitt verk för utan att gå in på närmare förklaringar. Utförande: Bomullstyg och moulinégarn.

Text och foto: Bodil Svensson