Det var nästan fullt hus i Ångarens samlingssal i Näsbypark när anrika Accordion Club Stockholm den 19 december satte fart på dragspel, gitarrer och bas. Det blev många stampade takter och en hel del gnolande under den timme som de sex musikerna höll igång. Vi fick höra både White Christmas, Bella notte och Bjällerklang liksom Tomtarnas vaktparad, Sleigh ride, Den lille tomten och välkända Jag såg mamma kyssa tomten jag… För att inte nämna Can´t buy me love, Tomtarnas verkstad, Thank you for the music och avslutningsvis smittande sydamerikansk samba.

Accordion Club Stockholm har funnit i dryga 80 år och har spelat på många scener och i ett antal radio- och tv-program. Så här skrev expressenjournalisten och dragspelsentusiasten Stig Nahlbom om orkesterns bildande: På aftonen den 4 Februari 1936 samlades ett gäng gubbs på gamla Auditorium vid Norra Bantorget i Stockholm. Det skulle bildas en dragspelsklubb. Och så blev det. Vilket alltså innebär att Accordion Club Stockholm är en av Sveriges äldsta fortfarande aktiva dragspelsklubbar.

Repertoaren är varierad, skrev Stig Nahlbom vidare. Svensk gammeldans, marscher, tango, samba, musette, ragtime, swing och även cabarévisor sjungna i flygande fläng.

Fr.v.: Gerhard Johansson, gitarr, Lennart Widmark, gitarr och Staffan Sjödin, bas.

Fr.v.: Anders Hedbring, dragspel (ordförande), Britta Tumlin, dragspel och spelledare Per Romin, dragspel.

Den dåvarande dragspelseliten med Calle Jularbo, Andrew Walter, Hans-Erik Nääs och Gunnar Molthon fanns med från början. Gunnar Molthon blev den första spelledaren. Mellan  1951 och 2008 var Lennart Wärmell musikalisk ledare och dirigent. 2008 tog  Staffan Klingspor över och från 2011 har Per Romin (se ovan t.h.) varit spelledare.

Text och foto: Bodil Svensson