Raoul – en liten utställning om en stor gärning på Sveriges museum om Förintelsen. Raoul handlar om Raoul Wallenbergs liv från barndomen fram till försvinnandet 1945. Raoul Wallenberg var en svensk diplomat som gjorde skillnad för tiotusentals människor. Genom att utfärda skyddspass och upprätta så kallade svenskhus räddade han livet på många ungerska judar i andra världskrigets slutskede.
Parallellt med Raoul visas museets första utställning Sju liv och breddar berättelsen om Förintelsen.
De här sju personerna är ögonvittnen till Förintelsen och nazisternas brott. Det är personer i olika åldrar, med olika bakgrund och från olika delar av Europa. Till skillnad från miljontals andra har de kunnat dela med sig av sina minnen och upplevelser. I utställningen får du ta del av personliga erfarenheter, sparade föremål, brev och fotografier. De sju kom så småningom till Sverige där de skapade sig en ny tillvaro och blev en del av det svenska samhället.
När: Vi besöker museet lördag 9 november kl. 12.
Pris: Ingen kostnad och gratis öppen visning. Klockan 12 Sju liv och Raoul klockan 14.
Adress: Glashuset, Torsgatan 19, hiss till våning 5. Mindre skåp finns för väskor större än A-4. Häng ytterplaggen på klädställning i entrén, de får inte följa med in på utställningen.
Kommunikationer: Buss 4 från Östra eller T-banan till St Eriksplan och kort promenad. Vi ses 11.45 vid sofforna i entrén, plan 5 eller om du vill ha sällskap ses vi vid Östra station 11.10.
Anmälan: senast 3 november till Birgitta Collin, birgittacollin2014@gmail.com, tel. 070-695 3383 eller Margareta Torstensson, margareta.to@telia.com, tel. 070-368 2568.
Foto Raoul: Ola Myrin, SHM/Sveriges museum om Förintelsen
Foto Sju liv: Helena Bonnevier, Sveriges museum om Förintelsen/SHM. Fotot föreställer Hanna Dimitri (Brezinska) och i bakgrunden en ikon. Hanna var överlevande från folkmordet på romer under Förintelsen och hennes historia är en del av utställningen Sju liv.