”Sju rum och en trädgård: Rashid Johnson och Moderna Museets samling” är den tredje utställningen i Moderna museets nya samlingspresentation där verk i samlingen visas i tematiska utställningar. Tillsammans gör utställningarna djupdykningar i olika berättelser ur konsthistorien och ersätter det tidigare kronologiska formatet. På så sätt möter publiken över tid fler verk ur Moderna Museets samling.

Så presenterar Moderna museet sina olika utställningar under året och in på 2025. I den utställning som Jarlabanke besökte den 23 januari var det den amerikanske konstnären och filmskaparen Rashid Johnsons verk som mötte delar av museets samling i de olika utställningsrummen och i trädgården.

Vi var 12 personer som trotsade halkan, som denna vinter bjudit på, för att se den stora utställningen. Det första rummet som vi steg in var väldigt stort med en fantastisk blå matta och konst från Moderna museets samlingar upphängd på stålgaller och runtom på väggarna. Där fanns också en stol skapad för denna utställning och här spelades också jazz, Louis Armstrong, ”Black and Blue”.

Därefter kom fler mindre och större rum med konst från museet t ex Duchamp, Matisse och Bourgeois. Ett rum presenterade verk av Rashid Johnson: Bruise painting ”Closed eyes” och i ett annat rum visades en film där vi fick komma in i vardagslivet i Johnsons hem. Central var också den färgsprakande trädgården med växter, krukor och keramik.

Vi gick även igenom rummen med museets permanenta verk.

Som bonus på vårt besök hann vi med en visning av ”Ett delat liv” om den tysk-svenska konstnären Lotte Laserstein innan vi åt lunch på restaurangen med den fantastiska utsikten mot Östermalm.

Text och foto: Birgitta Collin