50 personer i publikum och på podiet professor emeritus Stephan Rössner, som gästföreläste vid SPF Jarlabankes månadsträff den 18 november om diverse självexperiment som genom tiderna skett inom forskarvärlden.  Ett intressant och hisnande ämne.

Här fanns de som testade bedövningsmedel på sig själva eller koloskoperade sig på egen hand, mannen som utförde en blindtarmsoperation på sig själv och de som på olika sätt testade hur mycket den egna tarmen tål.

En gör-det-självare var den australiensiske läkaren Barry Marshall som så sent som 1984 svalde en vätska som innehöll Helicobacter pylori. Detta för att bevisa att bakterien kunde orsaka skador i magslemhinnan, tidigare uppfattning var att bakterien inte kunde överleva i magsäckens sura miljö. Innan testet hade Marshall kollat via gastroskopi att magslemhinnan var frisk. Några dagar efter det Marshall svalt sin testklunk fick han magkatarr. Detta ledde till vidare forskning och 2005 fick Barry Marshall och hans kollega Robert Warren Nobelpriset för sin upptäckt av Helicobacter pyloris roll för magsår, magkatarr och cancer i magsäcken.

Avancerat gör-det-själv utförde också den amerikanske bergsbestigaren och ingenjören Aron Ralston,  som vid en klättringstur i en kanjon i Utah fastnade med ena armen under ett klippblock. Han lyckades att (efter att flera dagar försökt rucka stenen) medvetet bryta av sin egen underarm för att sedan amputera armen med sin fickkniv och därefter försöka ta sig tillbaka till sin bil. Sex timmar efter amputationen blev han upplockad av en helikopter. Hans upplevelser utgör underlag till filmen ”127 timmar”.

Text och foto: Bodil Svensson