Den 24 januari for 28 jarlabankare med buss till Södertälje för att inledningsvis besöka Wendela Hebbes hus vackert beläget intill Södertälje kanal. Wendela Hebbes hus är ett författarmuseum, som flyttats från Snäckviken till Vänortsparken i centrala Södertälje. Huset skulle egentligen rivas, men Wendelas vänner, en ideell litterär förening som bildades 1983, lyckades rädda huset.
Men vem var då denna Wendela Hebbe och vad har gjort henne omtalad?
Wendela Hebbe (1808-1899) sägs vara vår första kvinnliga yrkesjournalist. Hon var nära bekant med sin tids kulturpersonligheter. Esaias Tegnér uppvaktade henne i ungdomsåren och i hennes hem i Stockholm deltog i hennes litterära salonger män som Herman Sätherberg (läkare och skald) och Carl Jonas Love Almqvist (författare, präst, tonsättare mm).
Men den som kom att påverka hennes liv mest – och som hon också under en tid sammanlevde med -var journalisten och tidningskungen Lars Johan Hierta, som blev hennes arbetsgivare men också far till det barn hon födde när hon var över 40 år. Denne son, Edward Faustman, uppfostrades på annat håll och fick först i vuxen ålder kännedom om sin härkomst. Hans dotter Mollie Faustman (1883-1966) blev känd konstnär och författare och Mollies son Hampe Faustman (1918-61) blev känd regissör och skådespelare.
Wendela blev tidigt övergiven av sin man, Clemens Hebbe, och fick på egen hand försörja sig och parets tre döttrar – Fanny, Thecla och Signe, den sistnämnda fick under senare delen av 1800-talet sitt genombrott som internationell operasångerska.
Wendela började tidigt skriva i Aftonbladet och blev den första kvinna som fick fast anställning på tidningen. Hon blev banbrytande genom sina socialreportage där hon skildrade nöden i dåtidens Stockholm. Men hon skrev även noveller, romaner, sagor och teaterpjäser och recenserade också teater och musik.
Museet i Wendela Hebbes hus är i huvudsak möblerat med möbler och tavlor, som varit i Wendela och Signe Hebbes ägo. Föreningen Wendelas vänner ordnar regelbundet visningar för grupper och enskilda. Tre personer från föreningen tog hand om oss jarlabankare och vi, i vår lilla grupp, blev ledsagade runt av ordförande Ann-Kristin Frohm (ovan), som initierat och medryckande berättade för oss om Wendelas liv. T.h. bild på Aftonbladet (som det såg ut när det begav sig) och på frontmannen Lars Johan Hierta.
Marcus Wallenberg-hallen – en godbit för bilintresserade
Efter en alldeles utmärkt lunch vägg-i-vägg med Wendelas hus tog vi bussen till Marcus Wallenberg-hallen, ett fordonsmuseum som bl.a. visar upp ett antal historiska och samtida fordon främst från Vagnfabriks-Aktiebolaget i Södertelge (Vabis). Här finns, som ni ser ovan, en rad äldre fordon som tidigare varit i bruk – personbilar, historiska lastbilar, bussar, brandbil, postbil m.m.
Här finns också järnvägsvagnar som trafikerat de svenska järnvägarna från 1800-talets slut till början av 1900. Vabis startades av Surahammars Bruks AB 1891 i Södertälje för att tillverka just järnvägsvagnar. Kunder var bl.a. SJ och Stockholms Spårvägar. Den första bilen konstruerades 1897 och kallades åkvagn. 1902 tillverkades den första Vabis-lastbilen, som konstruerades i Södertälje, men byggdes i Surahammar.
Text och foto: Bodil Svensson