Text: Gudrun Wijk Foto: Birgitta Collin, Gunvor Vretblad och Elisabeth Andermark

Många människor har nu efter pandemin ett uppdämt behov av att åter få resa, upptäcka nya platser och lära känna nya människor. När bussresan till Wenngarn utannonserades var det därför ett stort antal av Jarlabankes medlemmar som anmälde sig.

En vacker aprildag startade vi resan från Täby till Wenngarn, ett par kilometer norr om Sigtuna. Efter en timmes bussfärd fick vi en intressant visning av både slottskapellet, som ligger inne i själva slottet, och av Wenngarns slott. Slottet omtalades redan på 1200-talet och har under århundradena bytt ägare många gånger.

Ovan t.v.: Guiden visar ett antal porträtt på Magnus Gabriel de la Gardie.  Ovan t.h. Slottskapellets predikstol av snidat, målat och förgyllt trä består av korg, vilande på en kolonn, samt ljudtak. I fältet mitt fram finns en kerub med strålkrans som håller fram en bok med texten: Lagen och Evangelium.

Greve Magnus Gabriel De la Gardie (1622—1686) blev ägare till Wenngarn 1653 och några år senare påbörjade han en stor omvandling av slottet från medeltidsborg till det praktfulla barockslott vi kan se idag.

Greven var vid den tiden en av Sveriges rikaste män, men berättelsen om honom slutade verkligen inte lyckligt. Hans ekonomiska situation förändrades drastiskt då kronan tog tillbaka adelns rikedomar som de hade fått de senaste årtiondena. Utfattig och bitter levde han sina sista år på Wenngarn, och det var också där han dog 1686. Sedan reduktionen har Wenngarn tillhört staten men varit utarrenderat till bland annat landshövdingar i Uppsala.

Att slottet var en alkoholistanstalt 1916-1983 är bekant för många. Den imponerande vita anstaltsbyggnaden, som byggdes för just detta ändamål, är lika vacker – och till och med större än det närliggande ganska mörka slottet.

Slottet har därefter haft många olika ägare och även olika användningsområden. År 2013 köpte Sisyfosgruppen, (en privatägd företagsgrupp) slottet som ska bli konferenshotell. Även alkoholistanstalten ska byggas om, men till bostäder. Enligt vår guide finns nu en möjlighet för den som längtar efter att få sova på ett slott att hyra detta för en natt.

Sigtuna stad besågs till fots innan hemfärd.

Resan bjöd på både andlig och lekamlig spis. Den goda lunchen intog vi denna varma och vackra aprildag utomhus på Wenngarns bageri & café. Efter en timmes flanerande i den lilla staden Sigtuna kändes det bra att åter få sätta sig i bussen och åka hem igen till vårt kära Täby.