Nere vid Djurgårdsbrunnskanalen finns skulpturen Hoop-La skapad av Alice Aycock. Den placerades där 2020 och är den första permanenta skulpturen i parken.

Jag hade sedan länge tänkt besöka denna skulpturpark på Djurgården, men tyvärr leder en tanke inte alltid till handling. Erbjudandet i Jarlabankes medlemsblad att 15 augusti kunna besöka denna park tillsammans med andra medlemmar kom därför mycket lägligt.

Skulpturparken ligger mitt på den vackra Djurgården i Rosendalsområdet och är öppen för alla året om, dygnet runt och helt utan kostnad.

Prinsessans Estelles kulturstiftelse grundades 2019 på initiativ av kronprinsessparet och syftet är att främja kulturverksamhet i Sverige. Kulturstiftelsen förvärvar varje år en skulptur till den permanenta kulturparken på Djurgården. Den femte skulpturen, The Inner Flow of Life (nedan t.v.), av den italienske konstnären Guiseppe Penone, invigdes i år liksom tidigare år av Prins Daniel.

Den italienske konstnären Giuseppe Penone har skapat årets nya verk ”The Inner Flow of Life” (ovan t.v.).  Penones konstverk är den hittills största skulpturen i samlingen.

Ovan t.h. Skulpturen ”Wind Sculpture in Bronze I” är ett verk av konstnären Yinka Shonibare CBE. Den två meter höga skulpturen är gestaltad som ett stort tredimensionellt tygstycke.

Vi var tretton personer från Jarlabanke som tillsammans njöt av att vandra genom parken en vacker sensommardag och beundra de unika skulpturerna i den harmoniska blandningen av konst och natur. Visst kan parken besökas på egen hand men att med goda vänner stanna upp en stund, titta på ett konstverk och tillsammans prata om det är nog ett betydligt roligare sätt att närma sig konsten. Vi hade livliga diskussioner vid varje konstverk om vad konstnären ville säga med sin skulptur, vilket inte alltid är helt lätt att förstå.

Det konstverk som vi stannade längst vid var gjord av den svenska konstnären Charlotte Gyllenhammar, dotter till Pehr G Gyllenhammar och känd för oss stockholmare genom konstverket den uppochnedvända eken vid Sergels torg.

Konstverket Osagd är skulpturparkens fjärde verk och invigdes 2023. Skulpturen är fyra meter hög, gjord av brons och placerad i en mycket vacker boklund i skulpturparken. Den föreställer enligt Charlotte Gyllenhammar en gåtfull kvinna med majestätisk hållning, stark och inåtvänd i koncentration. Skulpturen Osagd är det outtalade, det vita mellan de svarta textraderna. För att förstå ett konstverk krävs inget gemensamt språk; konsten kan förmedla det osagda. Vi Jarlabankare var dock tacksamma att få denna förklaring serverad via en gratisbroschyr.

Några jarlabankare samlade vid foten av ”Life Rings” av konstnärsduon Elmgreen & Dragset, Konstverket består av ett kluster av livbojar i stål sammanlänkade i en åtta meter kedja.

En perfekt avslutning på vår konst-och naturvandring blev ett besök på Rosendals trädgårdscafé. Tyvärr har Rosendal blivit ett populärt turistmål med långa köer och priset på det man äter är högt, men maten var fortfarande god och omgivningen svårslagen.

Text: Gudrun Wijk Foto: Birgitta Collin