SPF-föreningarna i nordost har under 2019 haft ett samarbete när det gäller resor. I slutet av augusti åkte föreningarna på en femdagars resa till Bohuslän. Tibbleseniorernas Gunilla Rönnholm berättar:
Många har varit i Bohuslän men inte på det sätt som vi just varit. Efter 5 minnesrika dagar har jag nu anlänt hem så full av information och intryck att jag knappt kan sortera dem i minnet.
Vi var 45 förväntansfulla medlemmar från SPF Nordost som klev på bussen på tisdag morgon. På konditoriet Två Skator i Arboga intogs den första måltiden, kaffe och smörgås. Sedan har vi ätit frukost, förmiddagskaffe, lunch och middag på olika ställen men alla med ett förträffligt resultat. Det kunde lika gärna ha varit en gastronomisk resa till Bohuslän, men det var det inte utan detta förhöjde avsevärt vår positiva inställning till Bohuslän.
Jan Lindvall var vår guide under dessa dagar. En genuin bohuslänning med rötterna i Ljungskile. Efter att vi hade sovit gott den första natten tog han med oss till Tjörn. Här, på Sundsby Gård, bodde Margareta Whitfeldt på 1600-talet. Hon var en förmögen kvinna som förlorade såväl sin make som sina tre barn. Ensam kvar med all sin förmögenhet tog hon sig en och annan älskare. När hon var trött på dem dränkte hon dem!!!! Skall man tro på sägner eller inte? I vilket fall som helst så testamenterade hon, enligt en önskan från hennes son som dog 19 år gammal, pengar till en stiftelse som skulle ge möjlighet till studiebegåvade mindre bemedlade pojkar i Göteborg att fortsätta studera. Det nuvarande Hvitfeldtska gymnasiet grundades.
Nästa dag bar det av till Orust och Evert Taube var förmiddagens tema. Hans segelbåt Monsunen tog honom fram mellan de olika öarna och på många ställen har han bott om man ska tro alla berättelser. Handelsman Flinks Handelsbod som finns i fler av sångerna fanns kvar. Handelsmannen hette inte Flink men han var så särdeles långsam så Evert benämnde honom Flink. Evert var ordinerad en konvalescens av sin husläkare Kurman som själv hade sommarstuga på Orust. Besöket på Orust varade i 4 år.
Så blev det övre delen av Bohuslän. I Vitlycke beskådade vi hällristningar, 4000 år gamla från bronsåldern. Kändes märkligt att stå framför något så gammalt uthugget av människor just på denna plats.
Jag har inte nämnt den underbara miljön med sina många stugor, packade som sillar i en silltunna på dessa populära semesterparadis. Åstol, Smögen, Fjällbacka och Grebbestad med sina hus och fina sjöbodar, en del för bostad och en del för just båtar. På dessa orter utökas befolkningen med ca 2000 % under halva juni – halva augusti, 2 månader. Fast de var fina byar så jag har full förståelse för att det finns många som vill dit.
Nu har jag varit på den omtalade långa Smögenbryggan, sett Viveka Lärns ”Saltön”, beskådat den underbara ljungen som blommade just nu och mycket, mycket mer.
Jan var fantastisk på att berätta – allt från Bohusläns historia till kändisars hus. Och så blev det en och annan göteborgsvits också.
Med ett vemod satte vi oss i bussen och Micke på Viatour tog på ett säkert sätt hem oss. Lunchstopp på Kinnekullegården med en utsökt buffé och utsikt gjorde att vi sneglade mot Västergötland som vår nästa landskapsresa.
Kära Bohuslän, tack för att vi fick se dig i all din prakt.
Text: Gunilla Rönnholm Foto: Birgitta Collin