Inte alla kommuner kan skryta med att ha ett bryggeri innanför kommungränserna. Men Täby kan. Det handlar om Roslags Näsby Bryggeri etablerat 2015. Där var vi, 18 nyfikna Jarlabankare, på besök den 13 juni.0
Håkan Blomqvist (ovan), en av de två grundarna och tillika ägarna, tog emot och b0erättade för oss om bakgrund, tillblivelse och tillverkningsprocesser. Stefan Söder heter den andre ägaren och Håkan och han bildade bolaget 2013 och två år senare var det dags för första ölen. De två kumpanerna gör allt själva – letar utrustning, ingredienser, brygger, levererar. De har tom byggt upp bryggeriet själva och för att kunna återanvända kärl i rostfritt, som tidigare använts för andra ändamål, gick Håkan en kurs där han lärde sig svetsa i rostfritt stål. Så kan man hålla nere kostnader.
Tanken från början var att brygga hemma, men när Håkan och Stefan vann en hembryggeritävling med sin Lahälls lager ett år och sedan upprepade den bedriften följande år så kände de att ”nu är vi på banan” och så blev det. Nu finns flera öl att välja på – från 1,8 volymprocent till 6,3, från lättöl till IPA.
Provsmakning ingick också i besöket. Alla ölsorter har namn hämtade från Täby och på flasketiketten finns en kort historik över namnet. Ella, en mörk ale, har namnet hämtat från radhusområdet Ellagård. F2, en ljus ale, är inspirerad av Kungliga Roslagens flygkår, F2, en gång beläget vid Värtan. Ytterby, en IPA, har fått namn från den gård som under 200 år var dragonboställe.
Ensta krog har gett namn åt Ensta, en mörk lager och den populära Kråkudden vid Värtan har inspirerat till den ljusa lagern med samma namn. Och så har vi Åva, en lättöl med beska, med namn efter Åva gård, en forna dagars postgård där postiljonen från Stockholm bytte hästar inför fortsatt färd.
Text och foto: Bodil Svensson