Vi var 13 Jarlabanke-damer som den 19 mars äntrade bussen till Norrtälje för att göra ett besök på Rodens Ullbruk, som etablerat sig på gamla LV3-området i utkanten av Norrtälje.

Det var hösten 2023 som fem pensionärer gick samman och startade ett ullspinneri. Modigt! tyckte vi besökande pensionärer och blev imponerade när vi insåg ur mycket som behövdes. Lokaler, maskiner, kunskap, kontakter, kontanter, envishet och förmodligen också ett ”djävlar anamma”.

Hur ser då verksamheten ut? Jo, man köper in ull för att spinna eget garn, men tar också emot fårägares ull och returnerar garner, s.k. lönspinning. Cirka 2 ton ull per år processas och Rodens Ullbruk tar fram all sorts ull för att kunna anpassa bästa blandning för avsett ändamål – dvs. är målet en babykofta eller en grov matta?

Vid vårt besök blev vi vid sittande bord av Ylva Linder (ovan) presenterade för olika sorters ull som har skilda egenskaper. Ullbruket spinner t.ex. ull från de svenska lantraserna gotlandsfår, finullsfår, gutefår, ryafår och allmogeraser, men tar även ull från t.ex. leicester och korsningsraser.

Vid en rundvandring fick vi bekanta oss med de olika processer som ullen genomgår innan den ligger där stickfärdig. Det är rensning, sortering, tvätt- och torkning, plysning, kardning, sträckning och kamning. Och sedan kommer spinning, tvinning, haspling och härvning. (Bild t.v. nedan: IngMarie Ek visar hur plysning går till. T.h. berättar IngMarie om garnets olika egenskaper beroende på ullblandning.)

I mars i fjol uppmärksammades ullbruket lokalt i Roslagen då föreningen ”Freija – Roslagens företagarkvinnor” vid sitt årsmöte röstade fram Annkristin Hult som Årets Freija med motiveringen ”Annkristin Hult har med kollegorna på Rodens Ullbruk startat Sveriges modernaste ullspinneri och satt svensk ull och Norrtälje inte bara på Sverigekartan, utan också på världskartan”.

Text och foto: Bodil Svensson