Text och foto: Bodil Svensson
OBS! Klicka på bilderna nedan så förstoras de.

Dag 1.
Det var fortfarande natt när vi, nio stycken Jarlabankare, den 8 oktober startade resan till Mallorca. Åtta skulle planet lyfta och två timmar innan ska man vara på plats på Arlanda och checka in. Vi lämnade ett grått och regnigt Sverige för att landa i sol och värme. De numera vid flygningar och långa bussresor obligatoriska stödstrumporna kändes mer än varma när vi följde vår guide Fredric Cederlund på en rundtur i Palma. Ett stopp gjordes givetvis vid katedralen La Seu – 121 m lång, 55 m bred och 44 m hög och byggd i gotisk/romersk stil. Den började byggas 1230 och det tog mer än 400 år att färdigställa den.
Ett fantastisk ljus skapas inne i katedralen när solen lyste in genom dess mångfärgade, runda fönster.

Dag 2
Mot Valldemossa i bergskedjan Sierra de Tramuntana där Frederic Chopin och George Sand tillbringade vintern 1938/39 i klostret La Cartuja. Idag inhyser klostret flera små museer – bl.a. ett bibliotek och ett apotek där fina gamla flaskor minner om forna dagar.

Dag 3
Den franskinspirerade byn Sóller var dagens första resmål. Innan vandringen i Sóller gjordes ett besök hos olivproducenten Can Det. Can Det registrerades redan på 1500-talet som olivoljeproducent och är fortfarande i familjens ägo och är en av de tre sista aktiva kvarnarna på Mallorca. Med hjälp av motordrivna, konformade stenrullar (se nedan) krossas oliverna med kärnor och allt till en massa som sedan pressas för att utvinna oljan.
Efter besöket hos oljeproducenten tog vi det lilla tåget ner till Puerto de Sóller. Skramligt och skakigt på hårda träbänkar tog vi oss fram genom landskapet.

På återvägen till Palma var lunchstopp i Fornalutx, vår guides egen hemby. Fredric Cederlund (nedan) har bott på Mallorca i 20 år och kan sin ö. Det var inte bara fakta som delgavs oss, Fredric kryddade berättelserna med sanna historier ur livet… eller var det skrönor han drog? Här är det Kerstin och Gun som roas (nedan). Dagens sista besök var på Mallorcas andliga centrum, Monestario de Lluc, ett pilgrimsmål för många vandrare.

 

Dag 4
Sineu, mitt på Mallorca, var under medeltiden öns huvudstad. Nu beger sig många innevånare dit på onsdagar, för då är det marknad med varor av olika slag. Som på de flesta marknader domineras även denna av klädförsäljning. Men det finns även annat – glatt mönstrade skålar i keramik och burfåglar t.ex.

Anhalt nr två denna dag var vingården Màrcia Batle, som har framställt vin sedan 1856. Den har sin moderna anläggning och sina vingårdar i Santa María del Camí (D.O. Binissalem) som är skyddat från de kalla vindarna från norr av bergskedjan Sierra de Tramuntana, vilket ger ett milt mikroklimat. Druvor som används är bl.a. Manto Negro, Callet och Prensal.
Men det går ju inte att lämna en vinkällare utan att ha provat källarens viner – rött, vitt och dessert. Detta gällde även för Jarlabankarna. Här är det Björn, Hjördis och Kerstin som smakar tilltugg och sippar vin, medan Margareta, Monica och Johann lyssnar på vinguiden.

Dag 5
”Ledig” dag. Strandbesök, sol och bad, shopping…

Dag 6
På väg mot La Granja där vi ska få lära oss att laga paella stannar vi till vid glasbruket Lafiore, som tillverkar färgstarka glasprodukter. Glasblåsare fanns på plats och i visningslokalerna kunde den hugade finna Lafiore-glas att ta med sig hem.

Så var det dags för veckans sista gemensamma middag, paella, som vi dessutom skulle laga själva under överinseende av professionella kockar förstås. Vi delades upp i tre lag tillsammans med våra medresenärer från PRO Jakobsberg. Alla gick med liv och lust in för tillagningen – det gällde ju att få till den godaste paellan…

I med köttet…

 

… och så tar vi paprikan…

 

… dags för ärtor och haricot verts…

Dag 7
Hemresedag.

… hur smakar det?