Text: Marianne Hammarén Erlandsson Foto: Berith Niord
En vacker och härligt solig novemberdag, 13/11, var vi nio Jarlabankare som träffades på Stadshusets innergård, där Eken för drygt 10 år sedan invigdes till en mötesplats för barn. (”Tanken är att trädet skall bli en mötesplats, där beslutsfattare samtalar med barn på barnens villkor.”)
Utöver vad som står i Medlemsbladet 3/2017, fick vi höra att Ragnar Östberg vann en arkitekttävling 1911, varpå uppbyggnaden av Stadshuset började. I Blå Hallen kommer teglet från Södertälje, graniten i pelarna från Stockholms skärgård och den jättefina marmorn i (den berömda) trappan från Kolmården. SÅ fint!!
Inne i Blå hallen.
Rådssalen, där Stockholms kommunfullmäktige håller sina möten.
Ytterligare ett rum i Stadshuset.
Tidigare hölls Nobelbanketterna i Gyllene Salen, som ytmässigt är något mindre än Blå Hallen, men numera är de (som bekant) i Blå Hallen, som rymmer ca 1.300 gäster!
Östberg anställde en underleverantör, Einar Forseth, för utsmyckningen av Gyllene Salen. Forseth ville ha 7 år på sig för arbetet men fick bara två (!) år!! Hur han kunde tillverka dessa fantastiska mosaikutsmyckningar på bara två år är helt förunderligt – historiska bilder på ena sidan och kulturella, företagsamma personer på den andra. I fonden är en bysantinskinspirerad bild av Mälardrottningen (se bild överst) – mellan öst och väst – som en fredens plats efter andra världskriget!
Intressant är också att ett antal fresker i Prinsens Galleri är målade av – just – Prins Eugen! Invigningen av Stadshuset skedde på 400-årsdagen av Gustav Vasas intåg i Stockholm, 1923.
Vilken fin förevisning vi fick vara med om idag och vilken fin dag, TACK!!