Silver från 1800-talet är inte så efterfrågat, berättade Olof Neppelberg. Kannan t.v. såldes för 450 kronor, medan kannan t.h. designad Wiwen Nilsson hittade en köpare som var villig att betala 100.000 kronor.

Dryga 40-talet jarlabankare hade infunnit sig vid månadsmötet den 20 mars för att höra Mats Bergstrand från Crafoord i Täby berätta om vad som hett och vad som är kylslaget på dagens auktionsmarknad. Med sig hade Mats Bergstrand två medarbetare, Olof Neppelberg, specialist på konsthantverk, konstglas, keramik och silver och Bo Tellström,  specialist på etnografika.

Crafoord arbetar, liksom många andra auktionshus, on line. Det vill säga företaget säljer sina föremål över internet, en världsvid och snabb marknad. I Crafoords fall är man en del av det internationella nätverket Auctionet  (www.auctionet.com), en plattform för ca 60 andra auktionshus och med en räckvidd till 111 länder.

Crafoord har bl.a. siktat in sig på temaauktioner – t.ex. auktionerades ett antal av modeskaparen Lars Wallins kreationer ut för ett par år sedan och man har även på temat ABBA sålt ett stycke svensk pophistoria genom utauktionerade skivor från Michael B Tretows samling och från Claes af Geijerstams.

Mats Bergstrand underströk att auktionsmarknaden förändras hela tiden. Det som var inne igår är ute idag.. För inte så länge sedan var serveringsvagnar attraktiva. Det är de inte längre. Däremot går armaturer från 70-talet bra. Du kan nu komma över fina möbler från 1800-talet för under 1.000 kronor medan du får gräva djupt i plånboken för att köpa rustika Axel Einar Hjorth-pallar som kan rusa iväg upp till 80.000 – 100.000 kr för ett par. Bruno Mathsson går bra, inredning från Svenskt Tenn går bra, designat silver går bra om designern t.ex. heter Wiwen Nilsson.

Hur är det med konsten då?  Den tidiga 1800-talskonsten är inte populär – för mörkt och för murrigt. Däremot är konsten från omkring 1880, mera lättsåld. Där finns ljus, luft och verklighet. Även den konkreta, abstrakta konsten från 1920 – 1940 finner sina köpare, främst hos yngre grupper i samhället som också gärna köper fotokonst som t.ex. bilden på Pavarotti ovan. Signerat och editerat foto för 90.000 kronor.

Så finns det föremål där man inte vet åt vilket håll attraktionsnålen slår. Som t.ex. när det gäller den lilla och gamla dalahästen ovan med originalmålning. Kanske några tusenlappar tippade man på Crafoord. Svaret blev 142.000 kronor!

Till dagens program hörde också att man kunde få hjälp med att värdera föremål. Berith ville gärna veta vad en liten dam skapad av Carl Milles syster Ruth Milles kunde vara värd.

Text och foto: Bodil Svensson