Den 27 januari var det dags för en utfärd till okänt mål för Jarlabankarna. Ledtråden innan var att Sveriges äldsta bevarade brev handlar om stället som skulle besökas, en magisk plats med tusen år av historia.

Och ”Hemliga Resan” med Sällskapsresor tog oss till Venngarns slott. Nedan poserar ett glatt gäng, som ätit en god lunch och sett det gamla Slottet.

Venngarns slott ligger ett par kilometer norr om Sigtuna och har mycket gamla anor. Ägarna har varit många. Under medeltiden ska egendomen enligt traditionen varit bebodd av drottning Disa. Vid 1500-talets början tillhörde egendomen, som medeltida frälsegods, Gustav Vasas mormor Sigrid Eskilsdotter Banér och senare ägdes den av Gustav Vasa själv.

Genom arv blev så småningom Gustav II Adolf ägare och 1653 köptes godset av Magnus Gabriel De la Gardie vilket blev början till en glansperiod för Venngarns slott och 1661 påbörjades en stor omvandling av slottet.

Ca 250 år senare, 1916, inrättades en statlig anstalt för alkoholistvård på Venngarn med direktörens bostad och kansli i själva slottet. 1983 avvecklades anstalten och såldes till Lewi Pethrus stiftelse för filantropiskt verksamhet. Stiftelsen drevs av Pingströrelsen och syftet var att rehabilitera drogmissbrukare. 1997 såldes Venngarn till Wenngarn AB som drev anläggningen bl.a. som bostäder för flyktingar.

2007 var hela Venngarn till salu och ett försäljningsförsök inleddes 2010. 2013 såldes slottet, då ganska nedgånget, till Sisyfosgruppen i syfte att den tillsammans med Sigtuna kommun skulle upprusta och förädla området.

Nu, 2017, är Venngarn ett levande samhälle med genomförd detaljplan. Många verksamheter är igång och ca 500 personer bor numera på området.

Foto: Peter Rudin och Margareta Torstensson