Det var fredag eftermiddag och andra gången som Jarlabankare gjorde ett studiebesök på hantverksbryggeriet i Roslags Näsby (RNB) för att höra historien om hur bryggeriverksamheten startade och, förstås, smaka på några av de ölsorter som framställs där.
Håkan Blomqvist, en av ägarna, tog emot oss och berättade om öltillverkningen och visade på hur utrustningen användes. Det mesta vi såg i utrustningsväg är köpt i andra hand eller har byggts på plats av Håkan själv eller Stefan Söder,
som är den andre ägaren. Det framgick tydligt att man måste vara lite av en tusenkonstnär för att få det hela att fungera. Vi blev mäkta imponerade av de tekniska lösningar som kommit till under åren för att underlätta de olika arbetsprocesserna.
Flera av namnen på ölkaren kändes bekanta, Lahäll, Ella, Viggan… Här görs nära 120.000 flaskor per år och ölen säljs till Systembolaget och till restauranger och livsmedelsbutiker i stockholmstrakten.
Håkan kom också in på ölets gamla anor. Bryggeritekniken utvecklades i klostren under medeltiden. Öl togs med både i krig och på långresor till sjöss eftersom den kunde lagras under lång tid utan att det uppstod bakterier.
Roslags Näsby Bryggeri köper in sju humlesorter för de olika brygderna. Man odlar också ”egen” humle alldeles utanför dörren. Av den bryggs ett öl som fått namnet Pentavägen efter adressen till bryggeriet. Det ölet får ett löpnummer för varje år det tillverkas. En överraskning för flera av oss var att man även framställer läsk, must och brännvin – i små kvantiteter.
Den här fredagseftermiddagen fick vi bekanta oss med fem ölsorter. Under presentationen av bryggeriet smakade vi ett glas Åva. Och när vi så småningom bänkade oss inne i puben och Stefan Söder hällde upp fyra ölsorter provade vi Lahäll, Tibble, Ensta och Pentavägen 5.
Till Roslags Näsbys bryggeripub behöver man inte komma i grupp. Man kan gå dit på torsdagskvällar och äta en bit mat och provsmaka en öl eller två. Det finns ett dussintal att välja på och det finns alkoholfria alternativ.
Text: Gunvor Vretblad Foto: Birgitta Collin