Göran Capron Lundqvist (bild nedan), konsthistoriker och präst, drog fullt hus när han i april var Jarlabankes gästföreläsare i Hörsalen, Täby kulturhus. Hans ämne var Fabergé, guldsmeden och hovjuveleraren, vars juvelföretag blev ett av de största i världen.

Peter Carl Fabergé föddes i St Petersburg 1846. Han ärvde sin fars företag och verkstäderna i St. Petersburg. Mest kända är nog Fabergés fantastiska emaljerade ägg prydda med juveler och hans smycken och figuriner. 1884 beställde Tsar Alexander III av honom en påskpresent till sin hustru Maria Fjodorovna. Det föll så väl ut att tsaren anställde Fabergé som hovjuvelerare.  Ägget var enkelt på utsidan, i vit emalj, men inuti fanns det en gyllene gula. Inuti gulan en förgylld höna och inuti den en liten krona.

Sammantaget har drygt 50 kejserliga påskägg skapats. Till påsk varje år skulle tsarinnan förses med ett nytt, unikt ägg med överraskande innehåll. Tillverkningen av varje ägg tog ungefär ett år om man la samman alla inblandades arbete. Men det var inte bara ägg som designades av Fabergé, där fanns även tiaror, utsökta juvelhalsband och klockor.

Fabergé avled 1920 i landsflykt i Schweiz. I oktober 1918 hade hans juvelföretag nationaliserats och lagret konfiskerats. Den som vill se en del av Fabergés alster kan besöka Fabergémuseet i St. Petersburg där det finns en samling av 13 påskägg och andra smycken.

Text och foto: Bodil Svensson