Den 19 september besökte vi Dansmuseet, grundat av Rolf de Maré, och genom vår guide Erik Mattsson vi fick höra berättelsen om ”Den svenska balettens” start.
Rolf de Maré, född 1888, barnbarn till Wilhelmina von Hallwyl, blev pga. tuberkulos skickad utomlands till bättre klimat under en längre tid. Kom så småningom hem och lärde känna konstnären Nils von Dardel som också varit drabbad av tuberkulos. De reste tillsammans runt i världen och Rolf började samla på konst, som Picasso, Léger och Braque. Åter i Stockholm träffade han den framstående dansaren vid Operan, Jean Börlin, som han troligtvis också hade ett förhållande med.
Rolf de Maré, som hade bra ekonomi genom börd och konstsamlingarna, och Jean Börlin, med dans- och koreografikunskaper, startade då ”Den svenska baletten” 1920 på Theatre des Champs-Élysée, inspirerade av den nya dansen, som t.ex. Ryska Baletten.
Många framstående dansare lämnade Operabaletten för den nya men Rolfs balett blev misskrediterad i den svenska pressen. Den svenska baletten stod för modernismen inom scenkonsten i Paris och de turnerade även runt i Europa och USA fram till 1925 då de hade den sista föreställningen i Frankrike.
När Jean Börlin dog 1930 började Rolf planera ett arkiv ägnat åt dansen och det öppnades 1933 i Paris. Det stängdes dock men fick en fortsättning med Dansmuseet i Stockholm 1953.
Rolf de Maré, konstsamlare, balettledare och museiskapare avled 1963. Minnena lever vidare på Drottninggatan 17, där vi även åt en alldeles utmärkt lunch på Bistro Rolf de Maré innan visningen.
Text och foto: Birgitta Collin