Ämnet hade lockat dryga 50-talet Jarlabankare till Bibliotekets Hörsal den 22 januari då Henrik Almkvist, tidigare chefsläkare i Stockholms läns landsting, kåserade kring hjärnan och minnet. Henriks intresse för minnet startade för ca 50 år sedan då han fick låna en bok av grannen, en bok skriven av den amerikanske magikern och minnesträningsspecialisten Harry Lorayne, och det har varit av intresse för honom sedan dess.
Hjärnan (liksom kroppen i övrigt) mår bra av att träna, 45 minuters promenad per dag är utmärkt för hjärnan, men den mår också bra av styrketräning, berättar Henrik. Varierad kost är bra, liksom humor och glädje. Men glöm inte att hjärnan också behöver vila.
Hjärnan är utrustad med olika typer av minnesförmåga t.ex. arbetsminnet och långtidsminnet. Arbetsminnet jobbar jämt och hjälper oss att hålla kvar olika typer av information. Långtidsminnet tar hand om all vår erfarenhet och är ett minne för vart och ett av våra sinnen.
Vad finns det då för knep för oss för att förbättra vårt minne? Jo – fokusera, repetera och gör det till en känslomässig upplevelse.
Hur var det med konsten att minnas namn? Upprepa namnet, säger Henrik, var inte rädd för att fråga igen om du inte riktigt uppfattat namnet. Associera namnet med något i ansiktet på personen ifråga – låt fantasin flöda, hjärnan kommer att minnas bilden.
Minneslappar då, är det bra att skriva sådan om vad man ska göra, vad man ska handla etc? Jo då, skriv ner och läs sedan listan högt för dig själv, då tränar du också hjärnan via hörselminnet.
Hur många av oss har inte gett sig iväg hemifrån och efter att ha avverkat en sträcka drabbats av det stora tvivlet – låste jag verkligen dörren, släckte jag ljuset? Henrik tipsar: Kombinera olika minnen, säg t.ex. högt till dig själv ”nu låser jag dörren” och stampa sedan med foten eller slå näven i något så blir det till en bra minneskombination.
Text och foto: Bodil Svensson