Vår utflykt till Åland startade tidigt, 07.20 fredag morgon den 20 september och vi möttes av dimman på väg till Grisslehamn. Reseguiden Mikael underhöll oss med information om Uppland, bl.a. fick vi veta att gränsen mellan Uppland och Södermanland numera flyttats från Västerlånggatan till Slussenområdet. Så vi höll oss vakna och framme i Grisslehamn sken solen. Vädret under dagen var det bästa tänkbara, solsken, behaglig temperatur, knappt någon vind och ett spegelblankt Ålands hav så ingen risk för sjösjuka

Väl framme i Berghamn, Eckerö, mötte oss guiden Sigbritt, en förtjusande dam, som verkligen kunde berätta allt om sitt Åland på ett underhållande sätt. Den stora skördefesten ägde rum först på lördagen så fredagen var mer en minivariant. Vi hann med tre gårdsbesök och guidning mellan gårdarna.

Mickels Gård i Gottby, Jomala. Där fanns får, kor, höns. Försäljning av vackra fårskinn och diverse köttprodukter. Även möjlighet till ”glamping-boende”.

Open Water Breweri, Lemland. Ett mikrobryggeri med hantverksöl och cider. Mer än 10 olika sorter och ett nytt öl varje år.

SALT konsthantverkare, Sjökvarteret, Mariehamn. Här finns allt i textil, keramik, glas, trä, järnsmide och silver som t.ex. Guldviva Jewellery känt för bl.a. smycket ”Blomman” med den eviga formen, gjord i återbrukat silver.

Utbudet av sylt, saft, marmelad, honung och kryddor var stort på alla ställen, likaså mat och dryck. Däremot var det inte så mycket frukt, grönsaker och rotfrukter men det kanske kom fram på lördagen.

 

Text och foto: Margareta Torstensson