Måndag 22 januari
Årets första gästföreläsare hos Jarlabanke är Elisabeth Hedborg, välkänd utrikesreporter från SVT och SR. 1979 blev hon den första kvinnliga utrikeskorrespondenten på SVT, placerad i Rom. Därefter flyttade hon till Moskva och rapporterade i drygt tio år om utvecklingen i landet.
Något som inte är allmänt känt är att tusentals soldater från Röda armén tillbringade en del av andra världskriget i speciella »ryssläger « i Sverige. De var oftast krigsfångar som lyckats fly från tyska arbetsläger i Norge. 2019 kom Elisabeth ut med boken ”Min far var rysk soldat”, en engagerande journalistisk undersökning om Inger Gustafsson, hennes far och de sovjetiska flyktingarnas öden under vistelsen i Sverige. Flyktingarna tvingades så småningom hem och till Stalintidens straff läger. I boken kastas nytt ljus över en undanskymd del av svensk historia. Under hela sitt liv hade Inger undrat över sin okände far. När hon vände sig till den ryska versionen av tv-programmet Spårlöst fick hon äntligen napp. I direktsändning fick hon träffa en av sina tre halvsystrar. Det blir början på en dramatisk resa bakåt i tiden.
Om boken skriver BTJ (Bibliotekstjänst) »De ryska fångarnas liv i Sverige och deras fortsatta öden i Sovjetunionen skildras med stor inlevelse på ett rakt och enkelt språk … Boken bör ses som en journalistisk bragd och ett pionjärverk inom sin genre. Betyg 5/5.«
Om de ryska krigsfångarna och deras öden och researchen bakom boken berättar Elisabeth för oss.