Landsort ligger på ön Öja i Stockholm Skärgårds sydligaste utpost. Här finns Sveriges äldsta fyr från 1689 som blev statligt byggnadsminnesmärke1935. Det var holländaren och köpmannen Johan van der Hagen, som fick en befallning av kungen, att en stenfyr skulle byggas eftersom den gamla fyrbåken av trä hade brunnit ner.

Vi reser med egen buss till Ankarudden där vår båt ansluter till Landsort. Vi promenerar genom den speciella lotsbebyggelsen med anor från 1500-talet till Svedtiljas restaurang. Landsort och Öja har under mycket lång tid bebotts av lotsar men är även känd för sina badklippor, välbesökta fågellokaler, den säregna naturen och inte minst dess fauna.

Vår krögare blir vår guide som visar oss fyren, lotstornet och delar av ön. Här finns många historier om allt från väder och vind till historier från havet.

Vår reseledare, Monika Lilja berättar om Evert Taubes liv då han under en tid bodde och vistades mycket på Landsort. Kanske stämmer vi även upp i allsång och får uppleva Evert Taubes musik i dess rätta miljö. Efter lunch har vi en stund att upptäcka Öja på egen hand. Vi kan göra ett besök i kapellet och om vädret tillåter ta ett dopp i havet innan hemfärd.

Pris 950:-. I priset ingår bussresa, båtresa Ankarudden-Landsort ToR, visningar enligt program och lunch.

Resan innehåller en båtresa som med kort varsel kan ändra priser och tidtabell. Det går ej att boka plats på båten vilket gör att väntetider kan förekomma samt att priset kan justeras något.

Avresa Täby, Galoppfältet kl. 07:45 Åter ca 18:30.
Anmälan senast 1 augusti till Margareta eller Birgitta, se gröna rutan.
Betalning till SPF Seniorerna Jarlabanke senast 7 augusti.

Bra att veta: På Landsort/Öja är det ca 500 meter i kuperad terräng att promenera till och från restaurangen. Inga kommunikationer finns. Kontakta Margareta eller Birgitta om du vill veta mer.

Resan ordnas i samarbete med SPF Seniorerna Tibble

Researrangör är Viatour Group .