Sanna Evers har under många år levt med konstkännaren Claes Moser, anlitad expert på ntikrundan. Nu står hon på egna ben och vill berätta om fyra kvinnor som på olika sätt har gett stora avtryck till eftervärlden: Karin Larsson, Marie Krøyer, Ellen Key och Estrid Ericson.
Karin Larsson (1859-1928), född Bergöö, gifte sig med Carl Larsson 1883 och de blir ett av Sveriges kändaste konstnärspar genom tiderna. Under många år var Karins verk i skymundan, men mer och mer pratar man om hennes omfattande insatser på Carl Larssongården där Karin omsatte sina konstnärliga talanger i inredningen av hemmet med nyskapande textilier, moderna möbler och egendesignade kläder.
Marie Krøyer (1867–1940) – omtalad i Skandinavien för sitt dramatiska liv och sina äktenskap med den danske konstnären P.S. Krøyer och med den svenske tonsättaren Hugo Alfvén. Marie Krøyer var en målinriktad konstnär och en aktiv del av den danska konstscenen på 1880-talet. Ett axplock av Sannas samling av Marie Krøyers målningar kommer att visas i samband med föredraget.
Ellen Key (1849–1926) växte upp i Västervik, i ett hem fyllt av böcker. En utlandsresa 1873 tillsammans med pappan gjorde henne till ”europolit” med intresse och känsla för barn, sociala frågor, kvinno- och fredsfrågor. Ellen Keys mest kända bok är ”Barnets århundrade”. Inspirerad av idealisten Goethe talade hon om skönhetens religion. I ”Skönhet för alla” (1899) behandlar hon särskilt skönheten i hemmen, kvinnornas domän: En människa mår bättre, blir vänligare och gladare ifall man i sitt hem möter vackra former och färger.
Estrid Ericson (1894–1981) utbildade sig till teckningslärarinna i Stockholm. 1924 startade hon och Nils Fougstedt en liten verkstad och senare samma år öppnades Firma Svenskt Tenn, där man inledningsvis tillverkade och sålde konstnärliga tennpjäser av hög kvalitet. Under 1930-talet inriktade sig firman på heminredning och arkitektritade möbler. Ett viktigt steg togs genom samarbetet med arkitekten Josef Frank och de möbler och textilier som han ritade. Detta samarbete ledde till några av svensk designs mest ikoniska verk.
Se vidare under Resor och Utflykter, Måndag 2 december – Svenskt Tenn, ”A Philosophy of Home”