Utflykt till Folksamhuset

Vi var ett 20-tal medlemmar på studiebesök den 16 mars i det modernistiskt stiliga 28 våningar höga Folksamhuset, utvändigt klätt av marmor och blå emaljskivor. Arkitekterna var Nils Einar Eriksson och Yngve Tegnér och den högst kompetente beställaren var dåvarande vd:n Seved Apelqvist. Byggnad, inredning och konsten i huset var en storsatsning både i skala och i kvalitet.

Materialen invändigt var t.ex. olika sorters marmor från Italien, Marocko och Sverige, ibland lagda i konstnärliga mönster. Arkitekturen avspeglades också i de omsorgsfulla detaljerna som armaturer, emaljerade dörrar, hissinteriörer osv. Trots att byggnaden snart är 70 år gammal såg allt fräscht ut, kvalitet lönar sig på sikt!

Designade trämöbler, textilier, glas, en al frescomålad vägg liksom rikligt förekommande skulpturer och målningar mötte oss besökare. Vår guide Stig Karels, med över 30 år inom Folksam, berättade engagerat om de olika konstverken och visade oss runt från källare till direktionsvåningen med ett särskilt rum inrett av Carl Malmsten, Barbro Nilsson och Sven X:et Erixson. Konsten var här också representerad av Halmstadgruppen och Axel Fridell.

Bilderna visar axplock av vad vi som nöjda besökare fick uppleva.

Text: Arne Forssén Foto: Margareta Thorstensson

Bredvid Carl Eldhs Vackra Maja en branddörr med keramikplattor från Gustavsberg.

 

Glasmosaik av Sven X-et Erixson.

Olika sorters marmor från Italien, Marocko och Sverige